HALÁSZ JÁNOS

Teljes szövegű keresés

HALÁSZ JÁNOS
HALÁSZ JÁNOS (Fidesz), a napirendi pont előterjesztője: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A személyszállítási szolgáltatásokról szóló 2012. évi XLI. törvény módosításával kapcsolatosan nyújtottam be módosító javaslatot a tisztelt Házhoz.
Miről is van szó ebben a javaslatban? A személyszállító lassújárművekkel olyan piaci alapon végzett szolgáltatást nyújtanak egyes vállalkozások, amit ugyan közúton személyek szállításával valósítanak meg, de a szolgáltatást igénybe vevők célja nem valahonnan valahová eljutni, hanem egyes látnivalókat szeretnének megtekinteni. A szolgáltatás tartalma valójában idegenforgalmi szolgáltatás, amely az utasok kis sebességgel, jellemzően a kiindulási pontra történő visszaszállításával valósul meg. E szolgáltatás nyújtása a tartalma alapján nem közúti közlekedési szolgáltatás, hanem személyszállítási szolgáltatás, idegenforgalmi szolgáltatás, mert nem a helyváltoztatás a cél, hanem a látnivalók bemutatása és sok esetben kulturális ismeretek nyújtása.
E járművek közlekedésének speciális személyszállítási szolgáltatásként történő szabályozását az általános keretszabályok megállapításával a személyszállítási szolgáltatásokról szóló imént idézett törvényben láttam indokoltnak kialakítani. Egyúttal érdemes megadni ebben a módosításban a települési önkormányzatok számára a szabályozási felhatalmazást is a helyi további szabályok kialakítására. Az általános törvényi keretszabályok megalkotása, illetve a települési önkormányzat számára biztosított szabályozási felhatalmazás Magyarország valamennyi településének érdekeit szolgálja.
Nézzük, milyen is a jelenlegi hatályos szabályozás! A jelenleg hatályos szabályozás szerint a lassújárművel történő személyszállítás végzését kizárólag a közúti közlekedési szolgáltatásokról és a közúti járművek üzemben tartásáról szóló 89/1988-as minisztertanácsi rendelet szabályozza. Ez egy igen régi rendelet. A rendelet 2. §-a szerint ha egy gazdálkodó szervezet személyszállítási szolgáltatást lassújárművel kíván végezni, elegendő csupán bejelentéssel élnie az illetékes közlekedési hatóságnál, és már meg is kezdheti a közúti közlekedési szolgáltató tevékenységét. Vagyis ilyen esetben egy helyi önkormányzat nem kap lehetőséget arra, hogy a nyilvánvalóan szükséges helyi keretszabályokat is megalkothassa.
Az új szabályozás erre tesz kísérletet, és én ezt a javaslatot hoztam a Ház elé. A személyszállítási törvény tervezett rendelkezései majd annyiban jelentenek új elemet, hogy ezen lassújárművek szabályozására annak turisztikai jellegére tekintettel fogalmaz meg többletszabályokat. Javaslatom a „különleges személyszállító szolgáltatást nyújtó jármű” fogalmát hozza létre. Tehát a különleges személyszállító szolgáltatást nyújtó járművét, és ebbe beletartoznának a lassújárművek. Ezek döntően az ismert kisvonatok a városon belül, amelyek gurulnak, és városnéző kisvonatok bent a településen belül; az emberi meghajtású eszközök, mert ma már van olyan, hogy biciklivel, triciklivel szállítanak turisztikai céllal utasokat; de ugyanez a helyzet motorkerékpár és segéd-motorkerékpár esetén, ha ezen járművekkel turisztikai jellegű szolgáltatást valósítanak meg. Beletartoznak továbbá ebbe a kategóriába azok a buszok, amelyek szintén ilyen céllal közlekednek, viszonylag szintén elég lassan a településeken, de javaslatom ebből a kategóriából értelemszerűen kizárja a személygépjárműveket.
Tehát a törvény az alapvető szabályokat tartalmazza, és felhatalmazást ad a helyi önkormányzatoknak, hogy a helyi viszonyoknak leginkább megfelelő szabályokat rendeletben állapítsák meg erre az új kategóriára a különleges személyszállító szolgáltatást nyújtó jármű fogalma esetén.
A javaslatot a Fidesz-frakció is megtárgyalta és azt támogatja. Tisztelettel kérem kedves képviselőtársaimat, hogy a most benyújtott törvényjavaslatot a vita után majdan a szavazáskor támogassák. Köszönöm szépen a figyelmüket.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem