DR. RÉTVÁRI BENCE,

Teljes szövegű keresés

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Nagyon figyeltem itt a nagy bombasztikus ellenérvére, amiben ön azt mondta, hogy a ’14-ben elfogadott programunkban, ön azt mondta, hogy az elmúlt években valósultak meg az egészségügyi fejlesztések, ezért azok az ön logikája szerint már nem a Fidesz-KDNP-kormány időszakára tehetők. Tehát ’14-ben a Fidesz-KDNP volt kormányon, meg az azt megelőző négy évben, meg az azóta eltelt két esztendőben is. Úgyhogy köszönöm szépen, hogy megerősítette azt, amit napirend előtt mondtam.
Engedje meg, hogy a várólista-csökkentési programról is szóljak. Az MSZP-SZDSZ-kormányban még annyi bátorság se volt, hogy egy egységes várólista-nyilvántartási rendszert létrehozzon. A várólistákat ugyan jogszabállyal bevezették, de ezek nyilvántartását nem tették meg, hogy ne is látszódhasson az, hogy pontosan hány ember szerepel ezeken a várólistákon. Milyen pluszforrásokat adtunk erre 2013 óta? 2013-ban 786,5 millió forintot, 2014-ben nyáron 431 millió forintot, év végén 1 milliárd forintot, tavaly pedig 5 milliárd forintot. A 2016. évben szintén további 5 milliárd forinttal folytatjuk a várólista-csökkentést, ez összességében 12,2 milliárd forintnyi pluszforrást jelentett a kórházak számára.
Hogy miként zajlottak ezek a műtétek, ezt ön is láthatta, olvashatta a Kórházszövetség honlapján, egyes kórházak honlapján is megjelent tavaly év végén, hogy hol vannak még szabad lehetőségek, ha valaki a hozzá közelebb eső kórházban nem tudta elvégeztetni a műtétjét, akkor hol tud még ilyen műtétre bejelentkezni. Ritka volt az ilyen, hogy az ország más részéről is hívták szinte magukhoz a betegeket a kórházak, hogy minél hamarabb elvégezhessék a műtétet.
A szürkehályog-műtétek voltak a leggyakoribbak, 54 százalékban, tehát több mint felében szürke-hályog-műtéteket végeztek el, a második legtöbbet elvégzett műtét pedig a csípő- és térdprotézisműtét volt, ez 38 százaléka volt az összesnek. Ezeknek köszönhetően a 77 ezres várólisták 34 ezerre zsugorodtak, és a következő évi költségvetésben lesz forrás arra, hogy tovább zsugorodjanak. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem