DR. RÉTVÁRI BENCE,

Teljes szövegű keresés

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Ha összehasonlítjuk más középeurópai országokhoz képest, hogy mennyi ember dolgozik külföldön százalékos arányban, akkor azt láthatjuk, hogy messze-messze elmarad Magyarország azoktól az országoktól, ahonnan tényleg sokan mennek Nyugat-Európába dolgozni. Lengyelországban, ha a szejmben lenne egy vita arról, hogy a lengyelek hány százaléka dolgozik külföldön, akkor 6 százalék körüli számot mondanának, míg itt ön is 33 ezer főt említett, és összességében körülbelül 2 százalékra becsülik azoknak az arányát, akik külföldön dolgoznak, ez Lengyelországban 6 százalék. Még hevesebb vitát váltana ki valószínűleg Bukarestben egy hasonló vita, hiszen a román lakosság 10 százalékáról mondják, hogy külföldön dolgozik. Ezekhez képest a magyar szám, a magyar adat azt mutatja, hogy sokkal több magyar gondolkozik úgy lengyel és román barátainkkal összehasonlítva, hogy inkább a saját országában, a saját szülőhazájában képzeli el a jövőjét.
De természetesen mindenkinek a külföldi munkavállalás lehetősége adott, nyilván van, aki a jobb pénzért, a jobb megélhetésért próbál máshol is szerencsét, van, akit kihívás, van, akit a kíváncsiság vezényel, de nem vehetjük el senkitől azt a jogot, azt a lehetőséget, hogy az Unión belül a szabad munkavállalás lehetőségével élve megválassza máshol a munkahelyét vagy lakóhelyét. Mi arra törekszünk, hogy itthon kedvező feltételeket kínáljunk mindenkinek.
Ön is tudja, tisztelt képviselő asszony, 2012-ben volt a csúcspont az ifjúsági munkanélküliség tekintetében, azóta a fiatalok munkanélküliségi rátája a felére csökkent, és nem véletlenül, nem spontán folyamatok következtében, hanem ebben nagyon nagy része volt a munkahelyvédelmi akciótervnek, és fontos része volt az ifjúsági garanciaprogramnak is. Az ifjúsági garanciaprogram 200 milliárd forintos összértékű. Mindemellett olyan család- és otthontámogatási rendszer van a CSOK keretében, amely Nyugat-Európában nem igazán jellemző, ott valaki egy élet munkája mellett is lehet, hogy csak bérlakásban élhet, itt Magyarországon saját lakást vehet magának.
A reálbérek 15,4 százalékkal emelkedtek (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), és maga a munkahelyvédelmi akcióterv 161 ezer fiatalnak segített összesen 379 milliárdos adókedvezménnyel abban, hogy itthon tudjon 25 éves kor alatt munkát találni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem