DR. LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY

Teljes szövegű keresés

DR. LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY
DR. LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az elmúlt időszak egyik legszomorúbb híre volt az az eset, amelyben egy középkorú nő hirtelen halált halt, és erről számolt be a média. A halálesetet hatósági vizsgálat követte, amelynek tanulságait most kell levonni. A vizsgálatot kérő, egészségügyért felelős államtitkárság közleménye alapján az üggyel kapcsolatosan most ott tartunk, hogy a mentőszolgálat és a kórház is a szakma szabályainak megfelelően járt el annak a 37 éves külföldi nőnek az ellátásánál, aki március elején halt meg. Az eset azért kapott szélesebb körű médiafigyelmet, mert abban, mint cseppben a tenger, benne van a budapesti sürgősségi ellátás, a betegszállítás és a mentés összes problémája.
Idézzük fel röviden, mi is történt, és mit is tudunk jelenleg! Ahogy az ügyről először beszámoló Népszabadság írta, röviden: A 30-as évei közepén járó hölgy az utcán összeesett. A stroke-gyanús beteghez a XII. kerületben riasztották a mentőket, akiket a Szent Imre Kórház sürgősségi ügyelete a Szent János Kórházba irányított. Az a kórház azonban korábban lemondta az intenzív ellátást igénylő beteg fogadását, ezért a nőt a helyettesítő Szent Margit Kórházba vitték, ahol az ügyeletes orvos - neurológus szakorvos hiányában - nem akarta átvenni. Majd a Szent Imre jelezte, ebben az esetben mégis fogadja a beteget. Csakhogy időközben a nő keringése leállt, nem volt szállítható állapotban. Újra kellett éleszteni, végül a Szent Margit Kórházban megműtötték, ám nem sokkal később elhunyt.
Az eset rámutatott arra a hiányosságra, és ez talán a legfontosabb ebben, ami nem új keletű, hogy már lassan egy évtizede a beteglepasszolgatós rendszer működik Budapesten, és nemcsak a betegek, hanem a dolgozók és az intézmények is komoly kárvallottjai ennek a rendszernek. Aki ilyen rendszert hozott létre, az az első válságjelenségre sem volt hajlandó módosítani; talán ő a felelős.
Mindezekre tekintettel kérdezem tisztelt államtitkár urat, miért csak egy, a médiában nagyobb port felverő ügy hatására hajlandó az egészségügyi kormányzat az évek óta ismert állapotok felülvizsgálatára. Mikorra várható, hogy megszűnik a beteghurcolási rendszer, ahol egymásra licitálnak, küldözgetik a betegeket összevissza Budapesten? Mikorra tervezi megoldani a kormány a budapesti betegellátást úgy, hogy hasonló esetek ne fordulhassanak elő? Várom érdemi válaszát. Köszönöm. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem