HERINGES ANITA,

Teljes szövegű keresés

HERINGES ANITA,
HERINGES ANITA, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Nagyon szépen köszönöm. A vízgazdálkodásról szóló törvény módosítása fekszik most előttünk. Azt gondolom, hogy fideszes képviselőtársamat végighallgatva sok mindenben tudunk egyetérteni, hiszen én a szavaiból kihallottam azt, hogy persze ezek a módosító javaslatok most támogathatók, de ez nagyon kevés, ami most itt fekszik előttünk.
Hiszen Magyarország az az ország, amiben azt a luxust követjük el minden évben most már évtizedeken keresztül, hogy ugyan vízben gazdag ország Magyarország, mégis gyakran tapasztaljuk, hogy a vízkészleteink hiánya vagy éppen a bőség okoz óriási károkat Magyarország területén. A belvízzel való küzdés és a szárazsággal való küzdés egyszerre tud jelen lenni Magyarország teljes területén. Azt gondolom, hogy ez egy olyan luxus, amit egy ország sem engedhet meg hosszú távon magának, ezért itt áll előttünk majd a feladat, hogy egy olyan stratégiát és cselekvési tervet alkossunk, ami életszerű, fenntartható, és ami egyébként a szektorban dolgozók számára is elfogadható.
Ezért azt gondolom, hogy rengeteg feladat áll még előttünk, és ez a módosítás most még nagyon kevés ahhoz, hogy egy olyan törvényt kapjunk, ami ténylegesen használható majd a jövőben. Pontosan azért, merthogy azt gondolom, hogy Magyarországnak olyan vízpolitikájának kell lenni, ami koherens és teljes mértékben átlátható mindenki számára. Össze kell majd hangolnunk Magyarországon a víz-, mezőgazdasági és regionális fejlesztési terveinket, mert csak komplex módon lehet átgondolni, látni ezt az egész szektort, és csak komplex módon lehet kezelni, mert nem szabad külön regionális fejlesztési terveket kialakítani, külön a mezőgazdaságot kezelni és külön a vízgazdálkodást kezelni. Ezt vagy egyben tudjuk, egy teljes rendszerként kezelni, vagy komoly hibák lesznek majd ebben a rendszerben.
Ennek a javaslatnak, amely most előttünk fekszik, célja az uniós víz keretirányelvnek megfelelő, egyben hatékony víz- és árpolitika kialakítása, valamint az ehhez kapcsolódó feltételek teljesítése. Éppen ezért mondtam, hogy természetesen támogatni fogjuk ezt a javaslatot. Viszont azt ki kell hangsúlyoznunk, hogy persze a biztos, átlátható elszámolás a víziközmű-társaságoknál nem kérdés, ez egy nagyon fontos dolog. De én már nagyon sokszor elmondtam, hogy a mai rendszerben a víziközmű-társaságok jelen pillanatban szenvednek, és attól szenvednek, hogy nem tudják a rendszert magát fenntartani.
(16.10)
Nem tudják biztosítani stabilan azt, hogy tiszta ivóvizet kapjanak az emberek, hiszen pont a karbantartásra nem marad jelen pillanatban pénzük. Szerintem itt a teremben minden képviselőtársam egyetért azzal, hogy mindenkinek joga van - és ezt az Európai Unió is kimondja - a tiszta vízhez jutásra, ez a jog mindenkinek jár alapvetően.
Pont ezért gondolom, hogy egy olyan rendszert kell létrehoznunk a vízszolgáltatásban is, ami fenntartható rendszer. Igen, ellenőrizni kell, átláthatónak kell lennie, és biztosan figyelnünk kell arra, hogy minden pénz rendszerszintűen, jogosan, törvényileg megfelelően legyen felhasználva. Amikor a víziközműszektorban kiemelkedően magas a mennyiségtől független fix költségek aránya, óvatos becslések szerint is 80-85 százalékos a fix költsége egy ilyen társaságnak, akkor azt gondolom - ha csak abba belegondolunk, hogy ha valakinek van egy olyan vállalkozása, amelyben a fix költségek 85 százalékot tesznek ki, amivel egyáltalán működni tud ez a rendszer -, az a vállalkozás egy nehezen működtethető vállalkozás.
Éppen ezért azt gondolom, egy olyan rendszert kell tudnunk létrehozni, ami a lakosság számára, az önkormányzatok számára, a kormányzat számára és a víziközmű-társaságok számára is elfogadható rendszer, amiben a karbantartásra, a gépjavításra, az új gépek vásárlására is marad pénz. Azt gondolom, akkor lehet stabil vízszolgáltatást ma Magyarországon fenntartani a kistelepüléseken is és a nagytelepüléseken is, ha ebben a rendszerben nem kell attól félni, hogy csőtörés történik, ahova majd egyébként az ország másik felén lévő ügyfélszolgálatról kiküldenek bárkit, aki azt sem tudja, hogy jelen pillanatban hova kell mennie, hiszen annyira le kellett csökkenteni az ott dolgozók létszámát, hogy a legtöbb esetben tényleg az ország másik felén veszi fel például az ügyfélszolgálatos a telefont, és meg sem tudja mondani, hogy hol történt éppen a hiba. Nagyon lassan történik ezen problémák, hibák kijavítása, és azt gondolom, miután minden lakos számára az a legfontosabb, hogy tényleg tiszta ivóvízhez jusson mindennap, minden alkalommal, és ha valami probléma történik a vízszolgáltatásban, ezen problémák minél gyorsabban, minél hamarabb megoldódjanak, ezért tényleg egy olyan rendszert kell létrehoznunk, ami fenntartható és működőképes.
Pont ezért kérem, hogy gondoljuk át közösen, hogyan lehetne mind a vízgazdálkodást, mind a víziközmű-szolgáltatást fenntarthatóvá, jóvá tenni, gondoljuk át közösen, pont a gyermekeinkre és legfőképpen - lassan már egyébként én is kimondhatom - majd a leendő unokáinkra gondolva, hogy egy olyan vízgazdálkodási stratégia jöhessen létre és cselekvési terv, amely alapján egyébként Magyarország ezt a luxust nem engedi majd meg magának, amit ma. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem