SNEIDER TAMÁS

Teljes szövegű keresés

SNEIDER TAMÁS
SNEIDER TAMÁS (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Az Európai Unió Bíróságának idén februári döntése értelmében az uniós joggal nem egyeztethetőek össze a SZÉP-kártya-rendszer és az Erzsébet étkezésiutalvány-rendszer egyes elemei. Ez lényegében teljes mértékben kiüresíti a SZÉP-kártyát. Ugyanakkor, annak a kiépített rendszere megvan, és ez egy jó alapot szolgáltathatna az általunk már oly sokszor javasolt szociális kártyarendszer bevezetésére. Az elmúlt évek során a Jobbik számtalanszor kezdeményezte ezt. Az önök álláspontja pedig változó. Mert bár a mi javaslatainkat rendre elutasítják, saját javaslatukként, némi változtatással - úgy, ahogy ez általában lenni szokott - mégiscsak foglalkoznak vele.
2013-ban Doncsev András akkori államtitkár azt ígérte, hogy a szociális kártya bevezetése 2014-ben egységes rendszerben megvalósulhat. Ám ez is csak egy ügyes kampányfogás volt, amit a saját, 2011-es szociális konzultációjukra alapoztak. Akkor a válaszadóknak mindössze 15 százaléka vélekedett úgy, hogy csak pénzben kapjanak segélyt a rászorulók. Ennek tükrében valóban jó kampányfogás volt a Jobbik ötletének választási célra történő felhasználása, hogy aztán gyorsan elfelejtsék.
Úgy gondolom, vitathatatlan, hogy régóta késik egy átlátható, igazságos, célzott, rászorultsági elven alapuló segélyezési rendszer kialakítása. Amíg ez nincs meg, az adófizetők jogosan érzik, hogy felelőtlenül szórják a pénzüket. Azokon a területeken, ahol magas a segélyben részesülők aránya, megszokott helyzet, hogy a segélyek kifizetése utáni napokban a helyi boltok alkohol-, üdítő-, édesség- és chips-készleteit lényegében kiürítik. Ezért is lenne fontos meghatározni, hogy a szociális kártyára érkező támogatásokat milyen alapvető élelmiszerekre, ruházatra, gyógyszerkiváltásra, lakásfenntartásra vagy tanszerre lehet költeni. Ez egyértelműen azon gyermekek érdekét szolgálná, akiknek szülei most felelőtlenül élvezeti cikkekre költik a segélyt és a gyermeknevelési támogatásokat, veszélyeztetve ezzel a gyermekek megfelelő és tisztességes felnevelését.
Tisztelt Államtitkár Úr! Bár tudom, hogy igen változó, most éppen mégis mit gondol a kormányzat a szociális kártya bevezetéséről? A SZÉP-kártya kiépített, majd kiüresített rendszerét alapul véve megvizsgálják-e a lehetőségét, hogy ez a rendszer beve-zetésre kerülhessen? Várom válaszát, államtitkár úr. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem