ROGÁN ANTAL,

Teljes szövegű keresés

ROGÁN ANTAL,
ROGÁN ANTAL, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Frakcióvezető Úr! Hozzászólásában két rendkívül fontos témát is említett, és szeretném megerősíteni azt, hogy egyébként a másik kérdésben is foglalkozott a kormányülés ma a lehetséges kompromisszumokkal és a kormány álláspontjával. Szeretném elmondani önöknek azt, hogy mi a magunk részéről úgy gondoljuk, hogy nem szabad alábecsülni a terrorfenyegetettség mértékét sem Európában, és mivel Európa része Magyarország, Magyarországon sem. És arra szeretném kérni a tisztelt ellenzéki pártokat, hogy ezt ne becsüljék alá. Van olyan ellenzéki pártelnök önök között, aki úgy fogalmazott még néhány hónapja, hogy a kutyapiszok nagyobb veszélyt jelent Magyarországon, mint a terroristák. Ez ugyanolyan alábecsülése a terrorfenyegetettség konkrét veszélyének, mint amilyen alábecsülése volt egyébként sok nyilatkozat az előző egy esztendőben a bevándorlásnak, az ellenőrizetlen bevándorlásnak.
Tisztelt Képviselőtársaim! Pont az ellenőrizetlen bevándorlás, az Európába másfél milliónyi, gyakorlatilag minden ellenőrzés nélkül, határokon keresztül illegálisan bejutott bevándorló volt az, aki jelentősen megnövelte a terrorfenyegetettséget és a terrorveszélyt. Ezzel mindannyian tisztában vagyunk. Azt is látniuk kell, tisztelt képviselőtársaim, hogy ma a magyar kormánynak, a magyar rendészeti szerveknek kevesebb eszköz van a kezében, mint a nyugat-európai kormányoknak és a nyugat-európai rendészeti szerveknek a terror elleni küzdelemben. Ebből az következik, tisztelt képviselőtársaim, hogy amikor a kormány egyeztet önökkel és egyeztet a parlamenti frakciókkal, és kéri egy terroristaellenes akcióterv elfogadását és az alkotmány módosítását, akkor egész egyszerűen csak annyit kérünk, hogy ugyanaz az eszköz a rendelkezésére álljon a magyar rendészeti szerveknek is, mint ami Nyugat-Európában megvan. Se többet, se kevesebbet, tisztelt képviselőtársaim. Éppen ezért felelős mérlegelést szeretnénk kérni önöktől, különös tekintettel arra, hogy egy terrorfenyegetettség esetén, egy rendkívüli helyzet kihirdetéséről, azt gondolom, hogy ha Nyugat-Európában dönthetnek a kormányok, akkor erre ezt a lehetőséget meg kell adni Magyarországon is. Ha a terrorizmus elleni küzdelemben Nyugat-Európában felhasználható a hadsereg, akkor azt gondolom, hogy ezt a lehetőséget meg kell engedni Magyarországon is a honvédség számára, tisztelt képviselőtársaim, és hogyha erről ott egyébként normál rendben döntenek, akkor azt kell hogy mondjam önöknek, hogy nem indokolt a négyötödös többség Magyarországon sem, mert a terroristák nem négyötöddel döntenek emberi életekről.
Ugyanúgy, tisztelt képviselőtársaim, szeretném azt nyomatékosítani, a kormány mindenben, ugyanúgy, ahogy Nyugat-Európában, készen áll arra, hogy a szükség esetén bevezetésre kerülő intézkedéseknél a megfelelő parlamenti és köztársasági elnöki kontroll mindvégig érvényesüljön. Tisztelt Képviselőtársaim! Felelős magatartást szeretnénk kérni önöktől, minden frakciótól, a kormánypárti és az ellenzéki frakcióktól egyaránt.
Ami pedig frakcióvezető úr hozzászólásának másik részét illeti, arra azt tudom mondani, tisztelt frakcióvezető úr, hogy természetesen a kormány, de azt gondolom, a kormánypárti képviselők többsége is egyetért abban, hogy Magyarországon mindenkinek biztosítani kéne azt a lehetőséget, hogy egyetlen munkavállalót se kötelezhessenek Magyarországon vasárnapi munkavégzésre. Valljuk be őszintén, hogy ezt az elmúlt egy évben a gazdaság egy szektorában sikerült elérni. Azonban azt is látnunk kell, tisztelt képviselő úr, hogy valóban, ahogyan ön ezt elmondta, azoknak, akiknek elvileg ezért küzdeniük kellett volna, hogy küzdjenek hivatalból, elvégre ez egy baloldali érték, és az érdekképviseleteknek is harcosan ott kellene állnia mindemellett, ezt a kiállást az elmúlt egy esztendőben semmilyen formában nem tapasztaltuk. És azt gondolom, baloldali pártok hiányában nagyon nehéz küzdeni baloldali értékekért. Ha ők nem akarják, akkor azt gondolom, ezt nekünk is végig kell gondolnunk. Ha a munkavállalók érdekeiért a szakszervezetek nem hajlandók harcolni, akkor azt gondolom, hogy ezt nekünk is végig kell gondolnunk.
És tisztelt képviselőtársaim, tisztelt frakcióvezető úr, én köszönöm szépen a belátást abban a tekintetben, ahogy ön is látja, Magyarország kormányának egy évvel a vasárnapi munkavégzés tilalmának bevezetése után igenis mérlegelnie kell, hogy erről az intézkedésről nemcsak a gazdasági érdekképviseletek mit gondolnak, nemcsak azt, hogy milyen eredményeket sikerült elérnünk, hanem azt is, hogy erről a kérdésről mit gondolnak az emberek.
(13.50)
Ezért javasoltuk a vonatkozó szabályozás visszavonását, és továbbra is kérem ehhez az Országgyűlés támogatását. Köszönöm szépen a megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem