MÓRING JÓZSEF ATTILA

Teljes szövegű keresés

MÓRING JÓZSEF ATTILA
MÓRING JÓZSEF ATTILA (KDNP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! A magyar diótermelés a tavalyi évben kiemelkedő volt. A magyar dió minősége jobb, mint az olasz és az amerikai dióé, feltehetően ennek köszönhető, hogy rendkívül jó a piaca is.
A hazai diófajták nagy előnye, hogy többségük korai érésű, így a külföldi konkurenciát megelőzve, szeptemberben megjelenhetnek a nemzetközi piacokon is.
A dió, mint tudjuk, hosszú távú befektetés. Az elmúlt években több termelő érdeklődését is felkeltette, így a korábbi ültetvénytelepítéseknek köszönhetően néhány éven belül akár a duplájára is emelkedhet a Magyarországon megtermelt dió mennyisége.
(17.10)
Az Agrárgazdasági Kutató Intézet jelentése szerint a dió az egyetlen héjas termésű gyümölcs, amelynek a külkereskedelmi egyenlege pozitív. Héjas dióból tavaly több mint 2 ezer tonnát sikerült eladni a külpiacokon, ami ugyan 3 százalékos csökkenést jelent, a kiviteli értéke 1 milliárd 840 millió forintot tett ki. Az árak emelkedtek, a hazai dió termelői ára 2015-ben 13 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban, a kilónkénti ár így megközelítette a 3 ezer forintot. Dióbélből tavaly mintegy 2200 tonnát értékesítettek a termelők. Ez utóbbi kategóriából főként a francia és a német piacra szállítanak, de jelentős az Egyesült Királyságba irányuló kivitel is.
A szántóföldi termesztésben a KSH adatai alapján mintegy 4551 hektáron termesztenek Magyarországon diót, amelyből átlagosan 1-1,5 tonna termésátlagot, 2015-ben 6717 tonnát tudtak a gazdálkodók begyűjteni.
Tisztelt Államtitkár Úr! A termelés növekedése és az export további bővülése érdekében milyen eszköztára van a kormányzatnak? Miben tudja segíteni a hazai gazdákat e célok elérése tekintetében? Várom a tisztelt államtitkár úr válaszát. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem