DR. NAGY ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

DR. NAGY ISTVÁN
DR. NAGY ISTVÁN földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársam! Aki diófát ültet, az bízik a jövőben, hiszen nem a holnapnak, hanem a holnaputánnak ültetjük, inkább úgy fogalmaznék, hogy aki ma ültet, az az unokájának tesz jót.
Hazánkban az 1990-es évek végén 3 ezer tonnás termésmennyiséggel számolhattunk. Az elmúlt évek folyamatos fatelepítésének köszönhetően ma már elmondhatjuk, hogy 6 ezer tonna termésmennyiség realizálódhat egy évben. Talán nem mindenki számára ismert, de büszkék lehetünk rá, hogy Magyarországon az ön választókerületében található Közép-Európa legnagyobb egybefüggő dióültetvénye.
Az ültetvénytelepítést támogató pályázatra a diótermesztők eddig közel 300 millió forint értékben pályáztak mintegy 217 hektár területen, és folyamatosan várjuk a további kérelmeket. A kertészek hamarosan gépbeszerzésre is benyújthatják igényüket, a rendelkezésre álló 18 milliárd forintos keret terhére. A várhatóan októberben megjelenő pályázat a kertészeti termeléshez kapcsolódó munkagépek, eszközök beszerzésére biztosít támogatást. Idén még egyszer lehetőség nyílik az agrár-környezet-gaz-dál-kodási támogatás elnyerésére is: az új felhívás keretösszege 40 milliárd forint lesz, amelyből 15 milliárd forint a szőlő- és gyümölcsültetvényesek részesedése lesz.
A 2015-től bevezetett, termeléshez kötött támogatás révén a dióültetvények is támogatásban részesülnek. Az a terület minősül jogosult területnek, amelyen hektáronként legalább 100 darab, 50 évesnél nem idősebb diófa található. A támogatás összege 2015-ben hektáronként 99 516,5 forint volt, hasonló nagyságú támogatásra lehet számítani a 2016. évben is.
A dióültetvénnyel rendelkező termelők gázolajjövedékiadó-visszatérítést is igénybe vehetnek (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.), és ezenfelül az FM a gyümölcsösültetvények műveléséhez is támogatást nyújt, 2015-ben mintegy 314 millió forintot. Majd folytatjuk, köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem