FIRTL MÁTYÁS

Teljes szövegű keresés

FIRTL MÁTYÁS
FIRTL MÁTYÁS (KDNP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! A 2014. szeptemberi walesi NATO-csúcs fő témája a megváltozott európai biztonsági környezet kihívásaira adandó hatékony válaszlépések keresése volt. A találkozó zárásaként kiadott deklarációban a nemzetek megerősítették határozott szándékukat a szövetség területi integritásának és a tagállamok biztonságának szavatolására. Ezt a célt szolgálja a készenléti akcióterv, illetve a készenléti akcióterv részeként az ezen időszak feladatainak összehangolása, támogatása érdekében hozták létre az úgynevezett NATO-erőket integráló elemeket, a NATO Force Integration Unitsot - a későbbiekben NFIU-t -, amelyek az első hullámban Bulgária, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia és Románia területén kerültek felállításra.
A 2015. februári NATO védelmi miniszterek találkozóján Magyarország honvédelmi minisztere és a szlovák védelmi miniszter együtt jelentették be, hogy a két országban kérik az NFIU felállítását. Az Észak-atlanti Tanácshoz delegált állandó képviselők 2015. február 17-én közös levélben erősítették meg az NFIU felállítását célzó indítványt. A 2015. októberi NATO védelmi miniszterek tanácskozásán a szövetség védelmi miniszterei döntöttek arról, hogy a Baltikumban, Lengyelországban, Romániában és Bulgáriában már létrehozott, kisméretű NATO-pa-rancs-noksághoz hasonlóan Magyarországon és Szlovákiában is létrejön egy előretolt, mintegy 40 fős vezetésirányítási elem.
2015 novemberében meghatározásra kerültek az NFIU felállításához szükséges elsődleges feladatok. 2016. január 15-ével kijelölésre került az NFIU parancsnoka, és előzetes válogatásokat követően 2016. február 1-től megkezdődött az NFIU személyi állománnyal történő feltöltése. A Székesfehérváron ideiglenesen az Alba Regia laktanyába települő NATO-pa-rancsnokság megalapításának legfontosabb dátumai: 2016. július 1. a nemzeti készenlét elérése, 2016. szeptember 1. az NFIU aktivizálása, 2017. január 1. a NATO kezdeti készenlét elérése, 2017. július 1. pedig a NATO teljes készenlét elérése.
Tisztelt Államtitkár Úr! A fentiekhez kapcsolódóan kérdezem államtitkár urat, megtörtént-e az NFIU szeptember 1-jei aktivizálása, illetve mik az első tapasztalatok. A későbbi határidők tarthatók-e, és mi a jelentősége Magyarország számára az NFIU-hoz való csatlakozásnak? Várom államtitkár úr megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
(15.10)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem