SZÁSZFALVI LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

SZÁSZFALVI LÁSZLÓ
SZÁSZFALVI LÁSZLÓ (KDNP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Magyarország és a magyar kormány tevékenységének óriási elismerése, hogy az Európai Bizottság tanulmánya sikeresnek és eredményesnek minősíti a Magyarországon meghozott gazdaságfehérítő intézkedéseket, hiszen egy év alatt több mint 4 százalékponttal csökkent az áfaadórés. A Bizottság tanulmánya alapján a magyarországi becsült áfaadórés mértéke a 2013. évi 22,24 százalékról - köszönhetően az adóelkerülés visszaszorítását célzó kormányzati intézkedéseknek - 17,95 százalékra csökkent 2014-ben. Ezzel az eredménnyel Magyarország a harmadik legnagyobb javulást érte el az EU-ban. A javulásban a legnagyobb szerepet kétségkívül az online pénztárgépek játszották, pedig csak 2014 utolsó négy hónapjában kellett kötelezően a vállalkozóknak ezt a kasszát használniuk.
Minden valószínűség szerint a 2015-ös adatsor még jobb lesz, hiszen abban az évben debütált az EKÁER, és az volt az első teljes év, amikor már csak az adóhivatali összeköttetéssel bíró pénztárgépbe üthették bevételüket a vállalkozások. Brüsszel évről évre méri minden egyes tagállam esetében a várt áfabevételek és a ténylegesen beszedett összeg közötti különbséget. Ez az úgynevezett, fentiekben is hivatkozott áfaadórés, amelybe az adóelkerülés miatt elméletileg kieső költségvetési bevételeken kívül egyéb dolgok is beleszámítanak, de ez a leghangsúlyosabb. Az elmúlt idők legfontosabb feketegazdaság elleni intézkedései tehát bizonyítottak.
Tisztelt Államtitkár Úr! A KDNP képviselőcsoportja bízik abban, hogy nincs megállás, és a kormány törekvése a feketegazdaság további csökkentése. Éppen ezért kérdezem államtitkár urat, tervez-e intézkedéseket a kormány az adóelkerülés további csökkentéséhez. Tisztelettel várom válaszát.
(14.20)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem