SALLAI R. BENEDEK

Teljes szövegű keresés

SALLAI R. BENEDEK
SALLAI R. BENEDEK (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Próbáltam több írásbeli kérdésben tisztába tenni azt, hogy mi is zajlik Ferihegyen és mi is zajlik az ottani környezetterheléssel és a nagy szintű zajterheléssel, de sajnos a magyar közigazgatási rendszerben, a nemzeti együttműködés rendszerében, az ide-oda passzolgató, tiszta választ nem adó, más-más hatásköröket átpasszoló rendszerében nem kaptam egyenes választ, ezért gondoltam, hogy megpróbálom most itt, a tisztelt Ház falai között megkérdezni azt, hogy mi is zajlik.
’93 óta kellene környezetvédelmi engedéllyel rendelkeznie a repülőtér fenntartójának, és ennek egyik sarkalatos kérdése a zajszennyezés és a zajterhelés kérdése. Korábban 2011. december 31-éig volt érvényes a 2006-ban megkapott engedély, de 2011-ben érdemi mérlegelés nélkül meghosszabbították az engedélyt, mert azt mondták 2006-ban, hogy semmiféle érdemi változás nincs. A ’11-ben kiadott engedély lejárt 2015-ben, ezt már több fideszes, tehát kormánypárti önkormányzat is megtámadta, fellebbeztek állampolgári kezdeményezéssel, és egyre többen állítják azt, hogy mindenféle egészségügyi határértéket meghaladó zajterhelés van az érintett területeken, Budapest X., XIV., XVI., XVII. kerületében, Ecser, Vecsés és Üllő térségében.
Azért érdekes ez, mert azt mondják, hogy átlagzajt mérnek. Ez azt jelenti, hogy ha önöknek alvás közben éjfél és hajnali öt között óránként egy üstdobbal a füle mellett ütnék egyet, és utána átlagolnák ezt a zajt, akkor azt mondanák, hogy ez határértéken belül van, önök jól tudnak pihenni, mert ez az átlagzaj. Így zajlik jelenleg ez a zajmérés Magyarországon, és erre mondják azt, hogy így jogszerű az engedély. Ezen fellebbezések bírósági felülvizsgálata jelen pillanatban zajlik, de nem tűnik úgy, hogy bárki érdemben tenne annak érdekében, hogy a zajszintterhelés bármit is csökkenjen.
Tisztelettel kérdezem, hogy lesz-e megoldás. Vár-ható-e az, hogy a környezetvédelmi zajszint-határértékek betartatására ezeknél az egyébként fideszes vezetés alatt álló önkormányzatoknál érdemi előrelépés történik? Kérdezem azt: lehet-e az, hogy most az egyszer ne a határértékeket igazítsák a repülőtér igényeihez (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), hanem esetleg az egészségügyi határértékek betartatását próbálják meg megtenni a reptéren? Erre várnám megtisztelő válaszát államtitkár úrnak.
Köszönöm a szót. (Taps az LMP soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem