DR. RÉTVÁRI BENCE,

Teljes szövegű keresés

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! A pedagóguséletpálya-rendszer számtalan ösztönzőt tartalmaz arra, hogy a pedagógusok maguk is képezzék magukat tovább, s minél jobb minőségben oktassák a diákokat. Ennek része a pedagógus I.-ből a pedagógus II. fokozatba lépés, s ennek fontos része a mestertanári vagy más címeknek a megszerzése. Éppen ezért ez egy jelentős anyagi előrelépést is jelent minden tanárnak. Így próbáljuk ösztönözni azt, hogy kiki többet vállaljon a gyermekek érdekében. Aki többet és jobban foglalkozik a gyerekekkel, s ezáltal a gyerekek teljesítménye is jobb, azok magasabb fizetést kapnak, mint akik csak az átlag normál munkavégzést kívánják elvégezni. Bízunk benne, hogy ezzel javul az oktatás színvonala is, hiszen már van lehetőség a minőség elismerésére.
(Az elnöki széket dr. Latorcai János,
az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
A köznevelési kerekasztallal párhuzamosan köznevelési fórumok zajlottak országszerte, s itt nagyon sokan fölvetették, hogy azok esetében, akik már nem sok évvel állnak a nyugdíj előtt, megtartsuk ezt a rendszert, tehát a 30-40 éves pedagógusokhoz hasonlóan náluk is akkor legyen fizetésemelkedés, ha többletteljesítményt nyújtanak - hiszen mi nyilván készek vagyunk minél többet fizetni a pedagógusoknak -, de a többletért többletteljesítményt is várunk el. Végül a köznevelési kerekasztalon az a megállapodás született, hogy legyen egy kedvezményezett kör, akiknek ehhez a többletfizetéshez pontosan az eltöltött, mondjuk, 35 év munka okán nem kell többletteljesítményt is letenni, tehát nem kell a minősítési eljáráson végigmenni.
(13.00)
Éppen ezért, ahogy ön is mondta, 15 ezer pedagógus került átminősítésre. Ugyanakkor, ahogy az a 2016. június 21-én készült tájékoztató anyagban - amit az iskolák is megkaptak az Oktatási Hivatalon keresztül, az a címe, hogy A kerekasztal-tárgyalások eddigi eredményei, ez egybecseng az előtte, május 12-én és máskor olvasható hírekkel - volt egy olyan rész, hogy akik a minősítési eljárást elindították, de azt nem fejezték be sikeresen, náluk ez az emelés nem automatikus.
Hogy az ő esetükben mi okozta azt, hogy ők jelentkeztek a vizsgára, de mégsem lett sikeres, most is vizsgáljuk, most is megnézzük, hogy ez azért van-e, mert ők maguk nem nyújtottak kellő teljesítményt, vagy más ok volt emögött, és igyekszünk egy mindenki számára méltányos megoldást találni. De 15 ezer, nyugdíj előtt álló pedagógusnál így is rendeztük ezt a kérdést. Köszönöm.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem