POGÁCSÁS TIBOR

Teljes szövegű keresés

POGÁCSÁS TIBOR
POGÁCSÁS TIBOR belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Az önkormányzati csatornaberuházások, illetve a települési csatornaberuházások megvalósításánál valóban az egyik leggyakrabban alkalmazott módszer, amikor is a településen egy víziközmű-társulatot hoztak létre.
(12.40)
Ez a víziközmű-társulat, bár nem az önkormányzati törvény alá tartozó társaságként működik, és így a szabályozás kapcsán sem az önkormányzatokra vonatkozó szabályozás érvényes rá, de mégiscsak úgy működik egy picit, mint egy önkormányzat, hiszen a településen élők, akik tagjai, a törvény erejénél fogva egyébként kötelezően tagjaivá válnak egy ilyen társulatnak, ők dönthetik el és ők döntik el taggyűlésen, hogy mekkora támogatást fizetnek be, és azt mire lehet használni. Amikor a beruházás végére érnek, akkor el kell hogy számoljanak a lakossággal, illetve át kell hogy adják a követeléseket, illetve a megmaradt pénzeszközt és a vagyont az önkormányzatnak.
Való igaz az - és itt nem feltétlenül csak a hanyagság jelenik meg -, hogy a víziközmű-társulatok egy részénél magánál a társulati szervezésnél, a lakossági önerő meghatározásánál, közvetlenül a víziközmű-beruházás létesítéséhez kapcsolódó helyreállításon túl, magyarul új utak építését is bekalkulálják a lakossági befizetésekbe, és amennyiben ezt a társulat tagjai elfogadják, így is járnak el.
Az önkormányzatok részére biztosított önerő feltétele egyébként az, hogy nincs meg a teljes fedezet a beruházásra, tehát az állam, a Belügyminisztérium az önkormányzati önerő alapból azért biztosít fedezetet, hogy a hiányzó önerő kipótlásra kerüljön. Tehát ha a társulat rendelkezik ezzel, akkor itt gyakorlatilag egy dupla finanszírozás jön létre, azonban ezeknek a számonkérése, visszaszolgáltatása nem az önkormányzati törvény alapján történhet, illetve nem a hagyományos úton történhet, hanem ezeket sajnos (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) mind egyedi úton kell visszaszerezni a lakosságnak. Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem