DR. RÉTVÁRI BENCE,

Teljes szövegű keresés

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Azt hiszem, hogy mindnyájan gratulálhatunk mindenkinek akár az olimpián, paralimpián, foci-Eb-n elért eredményéhez a nyár folyamán. Azt hiszem, az, hogy a közmédiában nemcsak az olimpiát, de a paralimpiát is lehetetett követni, pontosan mutatja, hogy ez a kormány igyekszik ugyanolyan súlyt adni a sportteljesítménynek, igyekszik minél inkább bemutatni azt, hogy a paralimpián is micsoda emberi teljesítményt tudnak felmutatni, és gratulálunk az aranyérmes, ezüstérmes, bronzérmes sportolóinknak egyaránt.
Ami a jutalmazás kérdését illeti, tisztelt képviselő úr, ha körbenézünk a világ országaiban, nem találunk egységes szabályozást, országonként más és más az olimpikonok, paralimpikonok jutalmazási gyakorlata. Svédországban, Luxemburgban és Izlandon például nem biztosítanak jutalmat sem az olimpiai, sem a paralimpiai versenyeken érmet szerző sportolók számára (Közbeszólások a Jobbik és az MSZP soraiból.), Dániában a paralimpián indulók 50 százalékos, Bulgáriában 20, Litvániában 15 százalékos jutalmat kapnak. (Az elnök csenget.)
Érdemes a magyar szabályozás eredetét is ismerni, képviselő úr. Az elismerés összege a Magyar Olimpiai Bizottság fogyatékosok sportjáért felelős tagozata által 2013-ban kidolgozott, az érintett sportszövetségekkel és sportszervezetekkel egyeztetett sportszakmai javaslat alapján került kialakításra, amely arra irányult, hogy a jutalmazás helyett inkább a fogyatékosok sportjának állami támogatása emelkedjen. A sportszakma által javasolt és támogatott jutalmazási szabályozást a kormány elfogadta, nem változtatott rajta, 100 százalékban átvette az ágazati javaslatot, a sportolók felkészüléséhez pedig magasabb összegű támogatást biztosított. A szabályozás hatálybalépése óta két alkalommal került sor a szabályozás felülvizsgálatára, a felülvizsgálat során tartott társadalmi egyeztetések alkalmával nem fogalmazódott meg e téren változtatási igény, az érintett civil érdekképviseleti és sportszakmai feladatokat ellátó MOB a kormányrendelet tartalmával egyetértett.
Nyilvánvalóan más és más az olimpián és a paralimpián a két versenyrendszer is, de akár még az olimpián belül is van differenciálás az ép sportolók esetében; más összeget kapnak például azok, akik egyéni számban állnak fel a dobogóra, páros versenyben vagy csapatjátékban érnek el eredményt.
Felhívom a figyelmét arra is, hogy a fogyatékosok sportjában versenyengedéllyel rendelkező sportolók létszáma nem hasonlítható össze az épek sportjának sportolói bázisával (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), és innen fogom folytatni. Bocsánat!

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem