DR. HADHÁZY ÁKOS

Teljes szövegű keresés

DR. HADHÁZY ÁKOS
DR. HADHÁZY ÁKOS (LMP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Kezdő újfiúként sokat gondolkodtam rajta, hogy ilyenkor az értelemre vagy az érzelemre jó-e hatni egy ilyen felszólalásnál vagy érvelésnél. Ez nehéz kérdés, én inkább az érzelemnél maradnék, s nem azért, mert azt gondolnám, hogy önök nem tudják, mit miért tesznek. Gondolom, hogy nagyon is tudják, ezért is kell ma felszólalnom.
A szégyenérzetre kell apellálnom. Ugyanazt csinálják, mint amit a kommunisták csináltak. A kommunisták előtt jóval, 1892-ben indult Magyarországon a társadalombiztosítás a kötelező egészségügyi pénztárról szóló törvényjavaslattal. Viszont 1951-ben Gerőék alatt szüntették meg az Országos Társadalombiztosítási Intézetet, ugyanúgy, ahogy most önök az országos egészségügyi pénztárt terveznek megszüntetni. Akkor egy racionalizálási bizottság áldozatául esett az egészségügyi biztosítás, most pedig az ön bürokráciacsökkentésének. Akkor Ratkó Anna csinálta, most pedig ön csinálja ezt a feladatot. Kormányhatározatok voltak. Itt van a kezemben egy kormányhatározat. Ennek a következménye az volt, hogy onnantól kezdve a kormány határozott például a VKM-klinikákon vagy a Népjóléti Minisztérium kezelésében lévő klinikákon az ágyszámokról, és Gerő Ernő maga saját kezűleg húzta át. Nem kétséges, hogy ezentúl is így fognak a döntések történni. Akkor még volt jegyzőkönyv, ez különbség, mert úgy tudom, hogy most már nincs jegyzőkönyv. Nem tudom, hogy van-e jegyzőkönyv, de hogy nem nyilvános, az biztos.
A kérdés az, hogy mi az oka ennek a megszüntetésnek. Nem az-e az oka, hogy a biztosítási piacot akarják megnyitni a társadalombiztosítás beszántásával? Kérem, adja a szavát - nem tudom, hogy ez mennyit jelent -, de adja a szavát, hogy nem ezt készítik elő ezzel a lépéssel. Köszönöm.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem