Z. KÁRPÁT DÁNIEL

Teljes szövegű keresés

Z. KÁRPÁT DÁNIEL
Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tegnap Tállai államtitkár úrnál érdeklődtem, hogy mi vár a kilakoltatás előtt állókra, milyen sorsot szán nekik a kormányzat. Államtitkár úr a rá jellemző kioktató stílusban próbált lehűteni, nem engem, hanem igazából a mögöttem álló szavazókat a tekintetben, hogy ha valaki egy úgynevezett devizahiteles szerződést megköt, hát ne várja el senki tőle, hogy ne vállalja azért a felelősséget. No, mi sem ezt várjuk el, hanem egész egyszerűen azt, hogy a felvételkori árfolyam és a Fidesz-kormány átváltási árfolyama közötti százmilliárdokat ne a bankok számára írja jóvá a kormányzat, ahogy tette, és ne a magyar családokon verje le, mert ennek eredménye szó szerint az utcán jön velünk szembe összetört családok és elképesztő családi drámák képében.
A mai napon egy 85 éves dédmama állt a Parlament előtt és demonstrált, aki tavaly februárban elmondása szerint bízott a forintosításban és abban, amit Varga Mihály, illetve Rogán Antal állított, miszerint minimum 20 százalékot fog csökkenni a törlesztőrészletük, és megkönnyítik helyzetüket azok a kormányzati intézkedések, amelyek a rendezés irányába mutatnak. Ezzel szemben az idős hölgy most felváltva tüntet tudomásom szerint a Kúria, a Parlament és egyéb intézmények előtt azért, mert kilakoltatás előtt állnak a családtagjai. Tehát nemhogy a részleteket illető könnyítés nem következett be, de az idős hölgy 85 éves létére tüntetésre, demonstrációra kényszerül.
Hozzá szeretném tenni: igen érdekesnek tartom, hogy a rend őrei, nyilván parancsot teljesítve, tehát nem az egyszerű rendőröket hibáztatva, de azért mégiscsak átkutatták, megmotozták az idős hölgyet, és megkérdezték ottléte okáról. Az én szememben igen drámai egy olyan ország képe, ahol a dédimamáktól kell rettegnie a hatalomnak, és egész egyszerűen érthetetlen az, hogy miért kell azt a hölgyet vegzálni, aki családjával 6 millió forintot vett fel 2007-ben lakáscélra azért, hogy a két dédunokának ne a szüleivel kelljen egy szobában élni.
Lány és fiú unokákról van szó, tehát esetükben ez nem biztos, hogy egészséges lett volna hosszú távon. Végül, hogy ne a szülőkkel egy szobában lakjon a két gyerek, és mindkettőnek legyen egy - hangsúlyozom - 9 négyzetméteres kis szobája, azt a megoldást választották, hogy hitelt vesznek fel. 38 ezer forint volt kezdetben a törlesztőrészletük, amit húsz évre vettek fel, és ezt fizetni is tudták volna, de a devizaárfolyam elszállása következtében 2010 után, az Orbán-kormány hatalomra kerülése után törlesztőrészletük összege 70 ezer forintra kúszott fel szépen lassan, ez pedig már-már teljesíthetetlen kiadást jelentett a családnak.
(16.20)
Tehát a 6 millió forintra eddig összesen 7 millió forintot fizettek vissza, és még ezen kívül 12 milliót kellene visszafizetniük. Ez az összeg pedig még emelkedhet is, még 11 év van hátra ugyanis a futamidőből. Tehát mire a 20 év lejár, elképzelhető, hogy összességében 20-22 millió forintot kell visszafizetniük arra a 6 millióra, amiből egyszerűen a lakhatásukat szerették volna alapfokon rendezni.
Hozzáteszem, hogy ha a kormányzat nyitott lett volna egy állami hátterű otthonteremtési és bérlakásépítési programra, lehet, hogy ez a problémás helyzet nagyon sok ezer család esetében elő sem állt volna. De az, hogy ennek a néninek a Parlament elé kelljen jönni demonstrálni, azért, hogy a dédunokákat ne lakoltassák ki, egész egyszerűen elképesztő látleletet állít ki a mostani Orbán-kormány által családbarátnak nevezett kabinet működéséről, arról a Magyarországról, amit önök teremtettek számunkra. Igen fontos - most a kormánypárti padsorok felé fordulok, hiszen kormánypárti képviselő elvétve tartózkodik csak ilyenkor a teremben, de a jegyzőkönyvben bízunk azért és a történelem szavában, hogy megmarad, nem csak a jegyzőkönyvben, de talán kicsit szélesebb körben is az, hogy a családbarátnak nevezett kormány regnálása idején, idén március óta több mint 1500 esetben foganatosítottak kilakoltatást.
Ez az adat többszöröse a korábbinak, magyar családok tömegeit kívánják szétzúzni. És a következő időszakban 15 ezer lakás vár árverésre. Ezek közül 3500-at már meg is próbáltak elárverezni, csak egészen egyszerűen nem volt rá vevő. És a helyzet az, hogy több mint 140 ezer ember van abban a cipőben, hogy nagyon nehezen vagy nem tudja teljesíteni állítólagos hitelének a törlesztését. Ezen személyek legalább fele pedig tökéletesen elvesztette az esélyét arra, hogy az egyenlőtlen, igazságtalan banki kondíciók mellett bármikor is vissza tudja szerezni eredeti élethelyzetét, eredeti családi állapotát. Ki kell tehát mondani, hogy egy szociális katasztrófahelyzetbe vezette ez a kabinet az országot, nem hajlandó ezt még csak belátni sem, a bankok oldalára állt állítólagos rendezésével.
Első lépésként tehát a kilakoltatási moratórium azonnali elrendelését követeljük, minden jóhiszemű és tisztességes magyar ember védelme érdekében. Azt követően pedig olyan igazságos rendezést szeretne a Jobbik elérni - és fog is elérni -, amelynek értelmében a bankok által elvett összegeket igenis visszaadjuk eredeti tulajdonosaik, a tisztességes magyar polgárok számára. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem