ORBÁN VIKTOR

Teljes szövegű keresés

ORBÁN VIKTOR
ORBÁN VIKTOR miniszterelnök: Egyúttal szeretném jelezni, hogy ez a vita több mint aktuálpolitikai vita az Európai Unióban. Ha a magyar parlamenthez illő kellő komolysággal beszélünk a dologról, nem szabad elfelejtenünk, hogy ez egy régebb óta megindult politika. Ez nem most kezdődött; most láthatóvá vált. Sokan különböző időpontokhoz párosítják a kezdését.
Én szeretném önöket emlékeztetni, hogy 2004-ben nagy siker mellett, az európai baloldal óriási támogatottsága mellett Kofi Annan mondott egy beszédet, amelyben elmondta, hogy milyennek kell lennie az európai bevándorláspolitikának. Az ENSZ-ből érkezett, és elmondta az Európai Parlament plenáris ülésén, és érveket is sorakoztatott fel, színvonalasabbakat, mint amelyeket egyébként időnként itt hallhatunk. (Közbeszólás az MSZP soraiból.) Azt mondta: „A kibővített Európai Unió előtt álló egyik legnagyobb próbatétel a következő évtizedekben az lesz, hogy hogyan kezeli a bevándorlás kihívását. Nem lehet kétség afelől - mondta -, hogy az európai társadalmaknak szükségük van bevándorlásra. Az európaiak tovább élnek, és kevesebb a gyermekük.” Majd így folytatta Kofi Annan: „A bevándorlás nélkül az állások betöltetlenek maradnának, a szolgáltatások elmaradnának, a gazdaság visszaesne, a társadalom stagnálna. A bevándorlás önmagában - mondta - nem fogja megoldani ezeket a problémákat, de lényeges részét képezi bármely megoldásnak.” Majd így fejezte be: „A XXI. században a migránsoknak szükségük van Európára, de Európának is szüksége van a migránsokra.” Ez ma (Közbeszólás az MSZP soraiból.) az európai baloldal szellemi alapállása. Ez egy komoly álláspont, egy komoly, érvekkel alátámasztott álláspont.
Csak szeretném jelezni önöknek, hogy a mai európai megoldás, amit önök így hívnak, hogy engedjük be őket és terítsük szét, az ennek a megvalósítását jelenti (Gőgös Zoltán: És mi van a kötvénnyel?), egy európai baloldali program. (Zaj.) Megalapozott európai baloldali program. Egy baj van vele (Gőgös Zoltán: Merkel és Juncker jobboldali!), egy baj van vele, hogy nekünk, magyaroknak nem szolgálja az érdekeinket. Mi nem akarunk olyan ország lenni, mint amilyenné az európai baloldal Európát tenni fogja, ha úgy jár el, ahogy Kofi Annan tanácsolta nekik. (Szabó Timea: Ő ghánai, nem európai!) Ennyi az egész, ez a dolog lényege. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Úgyhogy, tisztelt hölgyeim és uraim, azt javaslom, hogy játsszunk tiszta kártyákkal. A Jobbik bejelentette, hogy neki semmi sem drága, egy célja van - ahogy megrendelték tőle -, a miniszterelnököt és a kormányt meg kell buktatni, még úgy is, hogy Brüsszelnek szurkolnak ezért cserébe (Moraj és közbeszólások a Jobbik soraiból: Nem igaz! - Kepli Lajos: Orvost!), Brüsszelt támogatják. Ez az igazság! (Moraj a Jobbik soraiból.)
Az MSZP is bejelentette - megértettem -, hogy az európai baloldali megoldást támogatja, amely beengedésen és szétosztáson alapul. (Moraj az MSZP soraiból.)
A kereszténydemokraták és a fideszesek pedig azt mondták, hogy ha ez az európai megoldás, akkor nekünk ez az európai megoldás nem kell (Gőgös Zoltán: Juncker és Merkel nem baloldali!), de mi nem szembe akarunk menni Európával, hanem meg akarjuk változtatni az európai politikát (Gőgös Zoltán: Európa többségi irányítása jobboldali!), mert mi nem Európa ellenében akarunk Magyarország érdekét szolgáló bevándorláspolitikát, hanem a Magyarország érdekét szolgáló bevándorláspolitikát akarjuk az európai politika alapjává tenni. (Gőgös Zoltán: Ezért kell a kötvény!) Ez a tiszta helyzet. A magyar választók mindent láthattak. Ez alapján döntöttek.
Én egy dologgal tartozom itt, hogy világossá tegyem az önök számára, hiába a jobbikos konditermes, fodrászos ellenszurkolók, hiába az európai baloldal összeadott ereje, nekem egyetlen dolgom van (Kepli Lajos: Lemondani!): megpróbáljak érvényt szerezni a magyar választópolgárok döntésének, és meg is fogok tenni mindent tenni annak érdekében, hogy ez sikerüljön. (Gőgös Zoltán: Mi van a kötvényekkel?)
Önök meg fogadjanak úgy, ahogy akarnak (Szabó Timea: Érvénytelen!), ne becsüljék alá a magyar kormányzó párt erejét. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Nagy taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem