FARKAS GERGELY

Teljes szövegű keresés

FARKAS GERGELY
FARKAS GERGELY (Jobbik): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Az elmúlt napokban közzétette a kormány az úgynevezett szakmaszerkezeti döntését a következő tanévre tervezett szakképzési keretszámokról. Ennek nyomán a már évek óta csökkenő tendenciát mutató, az alapítványi iskolák által tandíjmentesen felvehető diákok száma tovább szűkül, mivel e döntés értelmében nem kapnak államilag finanszírozott helyeket az alapítványi szakképző intézmények. Magától értetődő és abszolút jogos, hogy ezek után teljes a felháborodottság és az értetlenség ezeknél az intézményeknél, hiszen a kormány gyakorlatilag ellehetetleníti a munkájukat.
A kormány arroganciáját mutatja az az abszurditás is, hogy a szakmai szervezetekkel és az érintettekkel való mindenfajta egyeztetés nélkül meghozott döntés véleményezésére mindösszesen négy nap állt rendelkezésre, melyből kettő hétvégére esett. Tették ezt annak ellenére, hogy még a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke is jelezte, hogy elhamarkodott lépés lenne ilyen előkészítetlenül a szakképzést átalakítani.
(14.20)
Tisztelt Államtitkár Úr! Önök mindig hangoztatják a konzultáció fontosságát. Akkor most mégis miért nem került sor a társadalmi és szakmai párbeszédre? Nem tartják fontosnak a szakmaiságot, vagy csak egyszerűen a már megszokott hatalmi centralizációról van szó? Különös a kormány szakképzések reformjáról alkotott elképzelése is, ha ezt úgy gondolják el, hogy közben ezzel a lépésükkel közvetve felszámolják az egyébként hiányszakmákban minőségi színvonalon működő alapítványi szakképzéseket. Ennek következményeként a kormány számtalan gyermektől veszi el a szakma- és érettségiszerzés lehetőségét, súlyosan megnehezítve a továbbtanulás és a munkavállalás esélyeit. A Jobbik szerint ez elfogadhatatlan, és az alapítványi iskolákkal együtt arra szólítjuk fel a kormányt, hogy vonja vissza ezt a jogszabályba foglalt tervezetet.
Mindezek után kérdezem államtitkár úrtól, hogy hol maradt az előzetes konzultáció, és miért nem akarják támogatni államilag az alapítványi szakképzéseket. Várom érdemi válaszát. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem