LÁZÁR JÁNOS,

Teljes szövegű keresés

LÁZÁR JÁNOS,
LÁZÁR JÁNOS, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársam! Először is köszönöm szépen a kérdését és az érdeklődését a Kehi munkája iránt. Szeretném jelezni, én úgy ítélem meg, hogy amikor parlamenti képviselőtársaim a Kehitől felvilágosítást kértek, amely mégiscsak a kormányzat legfontosabb és legkiemeltebb belső ellenőrzési szerve, akkor minden szükséges adatot és információt korrektül megkaptak.
Köszönöm azt, hogy képviselő úr fair módon elismeri, hogy a Kehi által készített vizsgálati anyagok minősége kapcsán nem merülhet fel kétség. Mondom ezt azért, mert 148 esetben tett a Kehi bűncselekmény alapos gyanúja miatt feljelentést, ebből a 148 esetből 146 esetben az ügyészség bűncselekmény alapos gyanújának elkövetése miatt elrendelte a nyomozást. Ez azt bizonyítja, hogy a Kehi által készített vizsgálati anyag alkalmas volt arra, hogy a bűncselekmény alapos gyanúját megalapozza. Ez önmagában egy fontos dolog.
Kétségtelen tény, hogy az esetek egy jelentős részében a nyomozás alatt megtagadta a további nyomozást az elrendelést követően az ügyészség. Ezeket a megtagadó határozatokat panasszal illettük - 2012 óta tehetjük ezt meg -, panasszal fordultunk az ügyészséghez. Most átnéztem, hogy az elutasítottak közül mennyit panaszoltunk meg. Volt, amit nem panaszoltunk meg, félreértés ne essék, de ennek számos jogi indoka van. Ennek a felülvizsgálatát rendeltem el, hogy minden egyes esetben, amikor ennek a lehetősége és az indokoltsága fennáll, akkor a panaszt megtesszük-e. Tehát a panasszal érintés után, azután, hogy mi panasszal fordulunk az ügyészséghez, 11 esetben kaptunk arra lehetőséget, hogy a panaszunk után tovább folyjék a nyomozás. Ez teljesen más kérdés ahhoz képest, hogy vádemelés lesz-e, illetve hogy jogerős ítélet születik-e.
Az ügyészségnek nagy a felelőssége, körültekintően kell eljárnia, mert az összes elszámoltatással érintett nagy ügyben olyan bírói ítéletek születtek, amelyek sok esetben nem az ügyészségnek, hanem a megvádoltnak adtak igazat. Így a büntető törvénykönyv módosítására is az Igazságügyi Minisztériumnak és az ügyészségnek kell adott esetben reflektálnia. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem