DR. RÉTVÁRI BENCE,

Teljes szövegű keresés

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen. Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Azt hiszem, az ellenzéki képviselők egy részének nagyon nagy lelkiismeretfurdalása van, mert az ő idejükben arról szóltak a hírek, hogy hány iskolát zárnak be. Összesen 381 helyen zártak be iskolát a kormányzásuk alatt.
Ott arról szóltak a hírek, hogy mennyivel kevesebb pedagógus dolgozik. 15 ezer pedagógust bocsátottak el, többek között azokból az iskolákból, abból a 381-ből, amelynek az ajtajára lakatot tettek.
Arról szóltak a hírek, hogy mennyivel csökken a pedagógusbér. Egyhavi mértékkel csökkent 2008-ban a pedagógusoknak a bére, ez az az ok, amiért inkább csak a hibát keresik általában, és nem hajlandók ezeket az eredményeket elismerni. De látjuk a Jobbik részéről is, hogy lassan már nem lesz olyan volt SZDSZ-es oktatáspolitikai szlogen, amit ne vennének át, és a véleményüket ne változtatták volna meg már számtalan kérdésben az oktatásüggyel kapcsolatban. Mi ezzel szemben igyekeztünk a tankönyvek piacát egy profittermelő ágazatból egy valódi közszolgálattá tenni, ezért sikerült 40 százalékkal csökkenteni a tankönyvek árát, de a családok egy jó része most már nem kell hogy ezt közvetlenül megtapasztalja, hiszen, ahogy a képviselő asszony is mondta, felmenő rendszerben most már az első négy, jövőre már az első öt osztályban mindenki ingyenesen kap tankönyvet, nem csak azok, akik szociális módon rászorulnak.
A gyermekétkeztetés terén csak egy számpárt hadd mondjak: a legkisebb gyermekek esetében korábban 92 ezer gyermek kapott ingyenesen enni, most 318 ezer. Nem csodálom, hogy emellett az ellenzék nehezen talál fogást a gyermekétkeztetés területén.
Szeptember 1-je hosszú-hosszú évek óta a tanévkezdés időpontja, de immáron többedik esztendeje, 2013 óta minden évben a pedagógusbér-eme-lésnek is az időpontja. E hét szerdáig fogják megkapni a pedagógusok idén is a megemelt bérüket, a szeptemberi bért, ami október 5-éig kerül folyósításra, most fogják megkapni, és ismételten magasabb lesz, amit októberben látnak a bankszámlájukon (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), mint amit augusztusban láthattak. Köszönöm szépen, innen folytatom. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem