DR. GYÜRE CSABA

Teljes szövegű keresés

DR. GYÜRE CSABA
DR. GYÜRE CSABA (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! A KSH által közreadott jövedelmi adatokat vizsgálva találhatjuk meg azt a kimutatást, amely megyékre lebontva mutatja meg hazánkban az aktuális jövedelmi viszonyokat. Ebből kitűnik, hogy elképesztő különbségek jellemzik a hazánk különböző pontjain élő állampolgárok jövedelmi helyzetét. Míg a főváros és néhány nyugat-magyarországi megye áll a dobogó csúcsán, addig az észak- és kelet-magyarországi megyék nemhogy átlagos, hanem jól láthatóan leszakadó versenyzői a mezőnynek.
A jövedelmi rangsort a főváros vezeti, ahol a 2015. évben 319 ezer forint volt a bruttó átlagkereset az alkalmazásban állók vonatkozásában. Ez nettó 209 ezer forintot jelent. Ennyit visz haza egy átlagos keresetű alkalmazott Budapesten. De egyes budai kerületekben 300 ezer forint feletti a nettó fizetés. A fővárost követi Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megye, ahol nettó 170, illetve 160 ezer forintot vihetnek haza hó végén az alkalmazásban állók, a Fejér megyei dolgozók a havi nettó 154 ezer forintjukkal pedig épphogy leszorultak a képzeletbeli dobogóról.
Van azonban négy olyan megye, ahol még a 125 ezer forintot sem éri el a nettó jövedelem. Ezek sorrendben: Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád, Békés és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye. Borsodban alig 125 ezer forintot, Nógrádban kevesebb mint 120 ezer forintot, Békésben 118 ezer forintot, míg a sereghajtó Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig 2015-ben csak 111 680 forintot vihettek haza a dolgozók. Egy szabolcsi ember munkája miért ér csak egyharmad annyit, mint egy budai lakosé és csak kétharmad annyit, mint egy nyugat-magyarországi dolgozóé? Mi talán ott, Északkelet-Magyarországon másodrendű állampolgárok vagyunk?
Kijelenthetjük, hogy az Orbán-kormány immár hat éve változatlanul hagyja az út szélén egyre nagyobb szegénységben Északkelet-Magyarország, de főleg a mi megyénk lakosságát. Kérdésem: mikor lesz eredmény arra vonatkozóan, hogy végre ne leszakadó megyéje legyen Szabolcs-Szatmár az országnak? Meddig marad még a megyénk a legalacsonyabb jövedelműek megyéje? Várom megtisztelő, érdemi válaszát. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem