CSERESNYÉS PÉTER

Teljes szövegű keresés

CSERESNYÉS PÉTER
CSERESNYÉS PÉTER nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselő Úr! Az ország egyes régiói és megyéi közötti területi különbségek mérséklése évtizedek óta - szeretném még egyszer megismételni: évtizedek óta - a gazdaság és a foglalkoztatáspolitika legnagyobb kihívása. Tehát nem most keletkezett ez a probléma, hanem régóta kihívással teli ez a probléma. A tartósan fennálló területi különbségeket egyetlen kormányzati ciklus alatt még annak ellenére sem lehet felszámolni, hogy kormányunk számos intézkedést tett az elmúlt időszakban annak érdekében, hogy ezek a hátrányos helyzetben levő térségek felzárkózzanak mind foglalkoztatáspolitika tekintetében, mind a gazdaság tekintetében.
A magyar gazdaság 2013-ban növekedési pályára állt. A területi különbségek mérséklése szempontjából rendkívül előremutató, hogy a gazdasági növekedés az ország egész területére kiterjed, tehát az ország elmaradottabb térségeire is. Ez azt jelenti, hogy a közhiedelemmel ellentétben - és amit ön mondott, azzal is ellentétben - nemcsak a közfoglalkoztatás teremtett új munkahelyeket a megyében, akár Szabolcs-Szatmárban, hanem a gazdaság természetes munkahelyteremtő képessége is javult. Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a megyében, tehát Szabolcs-Szatmár megyében 2010 óta 40 ezer új munkahely fele a versenyszektorban jött létre. A bérek is változtak és emelkedő pályán vannak, hiszen 2016 első felében a megyében a reálkeresetek 5 százalékponttal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest. A közfoglalkoztatás hatásától szűrt adatok szerint pedig, vagyis az elsődleges munkaerőpiacon, a versenyszférában még ennél is lényegesen nagyobb, 9,2 százalékos reálkereset-növekedés következett be az idei év első felében Szabolcs megyében. Ez a megyék közül a második legnagyobb emelkedés, és ez igaz egyébként Észak-Magyarországra és Északkelet-Magyarországra is.
Ebből látszik, a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy az eddig hátrányos helyzetűnek tekintett megyékben is a felzárkóztatás elinduljon, és ha elindult, akkor folytatódjék. Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem