DR. RÉTVÁRI BENCE,

Teljes szövegű keresés

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Ugyan teljes mértékben eltért a leadottól, de engedje meg, hogy így is válaszoljak mind a két kérdésre, az írásban beadottra és a szóbelire is. Szerintünk úgy fog csökkenni Magyarországon a szegények száma, ha több ember tud dolgozni, ha több ember keres annyit, és az állam nem adóztatja agyon, amiből ő a családját el tudja tartani, ezért léptünk a munkahelyteremtés útjára. Önök is beszéltek róla, csak éppen eredményeket nem értek el, hogy segély helyett munkát kell adni az embereknek.
Mi körülbelül félmillióval tudtuk növelni a foglalkoztatottak számát. Félmillióval több ember tudja most eltartani a családját, mint korábban, akinek gyermeke van, és az, mondjuk, iskolába jár, az pedig most már ingyenesen számíthat alsó tagozatban a tankönyvcsomagra, és ez felmenő rendszerben az egész iskolában így lesz. És jóval többszörösét, két és félszer annyit költünk gyermekétkeztetésre, mint önök. Ez a szegénységből kivezető út nagyon fontos garanciája, a munkahely, a családi adózás, amelyik ott hagyja a családnál a jövedelmet, utána pedig akár az iskoláztatási, akár az étkeztetési költségek átvállalása, a családtámogatásba való átemelése. Ennek akár az Eurostat által évről évre publikált adatokban is van eredménye.
Ön éhezésről beszélt. Hány embernek jelent problémát az, hogy húsételt fogyasszon legalább kétnaponta? Erre az önök kormányzásának végén az emberek 33 százaléka, 3 millió 268 ezer ember mondta azt az Eurostat adatai szerint, hogy ez problémát jelent. Most ez, a tavalyi felmérés alapján 2 millió 293 ezer ember csak, 975 ezerrel csökkent ezeknek az embereknek a száma, akiknek ez problémát jelent az étkeztetésben. De mondhatnám a lakás megfelelő fűtésének hiányát, az is most már 450 ezerrel kevesebb családban jelent problémát.
Ezek az intézkedések azok, amelyek hathatósan tudják elősegíteni azt, hogy senki ne szembesüljön akkor a szegénység kockázatával, ha munkát vállal és van is lehetősége munkát vállalni. Szerintünk ez a szegénységből kivezető út, a munkavállalás és az alacsony adók. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem