DR. SÁVOLT

Teljes szövegű keresés

DR. SÁVOLT
DR. SÁVOLT-SZABÓ TÜNDE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Urak, Hölgyek! Örömmel tölt el, hogy a sportról szóló törvény, a 2004. évi I. törvény módosításának vitája során számos, a kormányzati céljainkat támogató felszólalást is hallhattunk. A hozzászólások is megerősítenek bennünket abban, hogy jó úton járunk a módosítások során, hiszen a sporttörvény módosításával nagyobb hangsúlyt kap a verseny- és élsport támogatásának egysége, a szabadidősport, a diák-, hallgatói sport és a fogyatékkal élők sportjának a területe, valamint megerősödik a nem olimpiai sportágak érdekképviseletének a rendszere is, ezáltal egységes állami felügyelet alatt működő rendszert hozunk létre az utánpótlásnevelés területén is, hogy megalapozzuk a jövő versenysportjának sikereit.
Engedjék meg, hogy röviden reagáljak a felvetéseikre. A taóval kapcsolatban, a támogatásokkal kapcsolatban hallhattunk jó pár megjegyzést. Én szeretném hangsúlyozni, és itt nem az elszámolásokra szeretnék kitérni, hanem inkább a látvány-csapatsport támogatási rendszere a fiatal generációk részvételének előmozdításával és a sportéletmód ösztönzése révén növelik a szabadidősport társadalmi bázisát is. A látvány-csapatsportágak társadalmi szempontjából is kiemelkedő jelentőséggel bírnak, hiszen például az utánpótlásnevelési feladatok, valamint a létesítményfejlesztési támogatások révén hozzájárulnak a felnövekvő nemzedékek körében az egészséges életmód feltételeinek kialakításához, a közösségi érdekek és értékek megteremtéséhez, hiszen nemcsak a látvány-csapatsportágakban igazolt versenyzők vehetik igénybe azokat a létesítményeket, amelyek a társaságiadó-kedvezmény rendszerén keresztül valósulnak meg, hanem a törvény szerint az üzemeltetési idő legalább 20 százalékát olyan kedvezményes feltételekkel kell kiadni, amelyre más sportágak területéről is fogadhatnak gyerekeket, diákokat, sőt a törvény kifejezetten arra ösztönzi a támogatott szervezeteket, hogy tegyék meg, mert ezzel csökken a programhoz szükséges önerő mértéke is. Továbbá a jövő év elején már elindul az NFM közreműködésével szabadidős sportparkok hálózatának a kiépítése, amelyet tovább követnek - már a hírekben, a mai médiában is olvasható - szabad-idősport-fejlesztési programok különböző sportágak területén.
Emellett a költségvetési támogatás elszámolásánál és ezzel kapcsolatban a felhasználás ellenőrzése során teljeskörűen minden esetben megvizsgálásra kerülnek a beküldött elszámolások. Ennek alapján a felhasználásról szóló beszámolót a támogató annak kézhezvételétől számított 60 napon belül megvizsgálja és dönt az elfogadásról vagy elutasításáról vagy a hiány pótlásáról. Itt is nagyon szigorú szabályoknak kell megfelelnie a támogatottnak, ahol pénzügyi és jogi kontroll, és emellett nagyon szigorú szakmai szabályozás alatt állnak a szervezetek, és ez biztos, hogy az államtitkárság részéről a jövőben akár még erősebb kontrollt fog eredményezni.
A sporttörvény módosításának alapvető indoka - és nagyon sok képviselőtől hallhattuk az előbbiek során - elsősorban az elmúlt években újonnan megjelent állami sportfejlesztési programok és rendszerek, valamint az ezekkel járó fokozott adminisztratív feladatok ellátása és az egyirányú folyósítási rendszer megvalósítása, hiszen nagyon jól tudjuk, hogy 2011 előtt nem voltak a 16 kiemelt sportág sportágfejlesztési támogatási programjai, vagy nem voltak felzárkóztatási sportágak fejlesztési programjai, vagy nem voltak kiemelt edzői státuszok, nem volt ilyen nagy mértékű sportlétesítmény-építés, és ahogy felsoroltuk, kiemelt egyesületek támogatása sem volt.
(14.40)
Itt megjegyezném - ugye, Mesterházy képviselő úr részéről hallhattuk, hogy a sportegyesületeket szeretné, ha támogatnánk. (Közbeszólásra:) Most nincs itt, de ezúton is neki is üzenem és mindenkinek, hogy pár napon belül már ki is jön akár hivatalos formában is, hogy az egyesületek működését fogjuk egy sportprogrammal támogatni, és itt nem a fővárosi vagy a kiemelt egyesületekre gondolunk elsősorban. Úgyhogy ezeket nagyon fontos volt, hogy megjegyezzem. Mindemellett a versenysport folyamatos fejlesztésén túl az eddigieknél nagyobb hangsúlyt fektet a sporttörvény módosítása a szabadidősportra, a diák-, hallgatói, egyetemi sportra, és ahogy hallhattuk, a fogyatékkal élők területére és a nem olimpiai sportágak képviseletére.
Még egyszer szeretném megköszönni a felszólalóknak és az Országgyűlésnek, hogy ezeket az építő szándékú észrevételeket kaphattuk, és kérem, hogy a sportról szóló 2004. évi I. törvény módosítását, a T/12459. számú törvényjavaslatot a zárószavazás során támogatni szíveskedjenek. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem