DR. BITAY MÁRTON ÖRS

Teljes szövegű keresés

DR. BITAY MÁRTON ÖRS
DR. BITAY MÁRTON ÖRS földművelésügyi minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Hölgyek és Urak! Az önök előtt fekvő javaslatok a rendszerváltás óta Magyarországon lezajlott legnagyobb és a gazdák szempontjából legsikeresebb állami földértékesítési program méltó lezárása érdekében szükséges rendelkezéseket tartalmazzák. Azt is mondhatnám, hogy egy ilyen horderejű munka elvégzését követően szükséges egyfajta konklúzió levonása, egyfajta végső rezümé megfogalmazása.
De honnan is indultunk? Az Országgyűlés 2010-ben elsöprő többséggel fogadta el a Nemzeti Földalapról szóló törvényt. A kormánypártok mellett, az MSZP kivételével, minden ellenzéki párt egyhangúlag támogatta a javaslatot. Ezen törvény részletszabályai határozzák meg világosan az állami földvagyon hasznosításának módozatait, és amely bizonyos feltételek mellett lehetővé teszi az állami földek egy részének értékesítését. A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet tehát 2010 óta folyamatosan értékesít állami tulajdonú földeket, valamint gondoskodik haszonbérleti pályázatok kiírásáról, megbízási és vagyonkezelői szerződések megkötéséről, földnyilvántartásról és még számos földügyi kérdésről.
Felelősségteljes és a magyar gazdatársadalom iránt elkötelezett döntésekkel hajtják végre a kormány, valamint az Országgyűlés jogszabályi feladatszabásait. Ezúton szeretném megköszönni a Nemzeti Földalapkezelő és a Birtokpolitikai Tanács minden jelenlegi és korábbi vezetőjének, munkatársának az elvégzett becsületes munkát. A 2010 és 2014 között zajló sikeres földhaszonbérleti program okán a kormány 2015 nyarán a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magosz kezdeményezésére nagyszabású földértékesítési programot hirdetett. A földértékesítési program világos céljának a magyar agrárközéposztály földtulajdonnal történő megerősítését határoztuk meg. (Sallai R. Benedek: Okosan.)
Figyelembe véve az állami földbirtokszerkezetet, az is egyértelműen látszott, hogy a családi gazdaságok mellett a kisbirtokosoknak is kedvező lehet a program. Ezt jól mutatja az a tény, hogy csak 2015 őszéig, az átfogó földértékesítési program megkezdéséig a magyar állam mintegy 5 ezer darab, 3 hektár alatti térmértékű földterületet adott el egyedi kérelmek alapján. Tehát objektív szám áll igazolásként arra, hogy a magyar gazdatársadalom a program meghirdetése előtt is komoly érdeklődést mutatott az állami tulajdonú birtoktestek iránt.
A program feladata volt a kis- és középbirtokosoknak minden korábbinál hatékonyabb pártfogolása. A nemzeti kormány filozófiája egybecseng az egykori kisgazdapárti képviselő, Bajcsy-Zsilinszky Endre birtokpolitikai tételével: „Minél több embernek jut egy-egy darab a földből, annál több családnak van biztosítva a megélhetése.” (Sallai R. Benedek: A Mészáros családnak.)
Tisztelt Ház! Ennek jegyében a 2015 októberétől 2016 augusztusáig tartó földértékesítési program során közel 20 ezer árverést bonyolítottak le a kormányhivatalok és a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet munkatársai. Emellett több mint 35 ezer darab, 3 hektár alatti állami föld is nyilvános meghirdetésre került. Fontos kiemelni, az árverések lebonyolításában részt vállaló kormányhivatali vezetők és kollégák munkáját is, akik többletmunkát és munkaidőt vállalva egyben feladataik ellátása mellett végezték a sokszor politikai akciókkal megzavart árveréseket. Innen, ezúton szeretném nekik is köszönetemet kifejezni.
Minden ellenzéki híreszteléssel szemben az állami földek árverései a jogszabályoknak megfelelően, felelős állami vagyonértékesítés mellett, a magyar földműves-társadalom hasznára zárultak le. (Sallai R. Benedek: Hazugság!) Jól igazolja ezen állításokat, hogy a földértékesítési program megakadályozására szervezett ellenzéki népszavazási kísérlet totális politikai kudarcba fulladt, amit ráadásként körbeleng a gyanú szele is a rengeteg azonosíthatatlan aláírás miatt. (Sallai R. Benedek és Gőgös Zoltán közbeszól.)
(17.10)
A pályázati feltételek átláthatóak és egyszerűek voltak. Aki megfelel a törvényi feltételeknek és megnyeri a nyilvános árverést (Sallai R. Benedek: És fideszes!) vagy a földforgalmi törvény alapján megelőzi az elővásárlási sorrendben az árverési vevőt, azé lesz a tulajdon. Ez a valóság. Minden további állítás politikai propaganda, a magyar gazdatársadalom kárára sütögetett politikai pecsenye. (Sallai R. Benedek: Ezt bírták megírni?)
Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem