DUNAI MÓNIKA,

Teljes szövegű keresés

DUNAI MÓNIKA,
DUNAI MÓNIKA, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2017. évi egységes költségvetési törvényjavaslata is, mint ahogyan az előző napirendben, négy külön kis költségvetést tartalmaz: az NMHH költségvetését, a Médiatanács működési költségvetését, a Médiatanács kezelésében lévő bevételek és kiadások előirányzatainak költségvetését, valamint az MTVA költségvetését.
Ha ezek közül az elsőt tekintjük, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság költségvetését, akkor az alábbi számok és tendenciák világlanak ki belőle. Ha a bevételeket nézzük, a közhatalmi bevételek jelentősen növekednek a tervezet szerint, 2,7 milliárd forinttal. Ezek frekvenciadíjakon mutatkozó többletek, 2,3 milliárd többlet, ezen túl az egyéb bírságbevételein 0,2 milliárd többlet mutatkozik, és az igazgatási szolgáltatási díjakon tovább 0,2 milliárd többletet terveznek. A működési bevételek a frekvenciadíjak áfatartalma miatt növekednek 0,3 milliárd forinttal. A bevételi főösszeg 35,3 milliárd forint, ami 3 milliárd forint többletet jelent, ez 9,2 százalék növekmény a 2016. évi eredeti előirányzathoz képest.
Ha a kiadásokat nézzük, a személyi juttatások és járulékok előirányzata 3,8 százalék többletet tartalmaz, ami a megnövekedett feladatok miatt szükséges és indokolt. Itt példaként említhetjük a két médiaértés-központot, Budapesten és Debrecenben, ennek a sikeres üzemeltetése indokolja a növekményt. A dologi kiadások előirányzata 0,5 milliárd forinttal növekedik, 5 százalékos növekményt jelent ez, ennek nagy része a befizetendő áfa fedezetéül szolgál, mintegy 0,3 milliárd forint.
A felhalmozási kiadások is növekednek a tervezet szerint, 1 milliárd forint, ezek informatikai eszközök, szükséges és korszerű informatikai eszközök beszerzésére lesznek a tervezet szerint fordítva. Ha a tartalékokra vetünk egy pillantást, a tervezet 10,2 milliárd forint tartalék képzésével számol, ami 1,1 milliárd növekményt mutat, ez 12 százalék. A kiadási főösszeg a bevétellel megegyezően 35,3 milliárd forint.
A második nagy egységünk a Médiatanács működési költségvetése, amelynek tartalma nem más, mint a Médiatanács öt tagjának személyi juttatása és járuléka, ezenkívül a szakértői kiadások fedezete, valamint a társszabályozók működéstámogatására fordított összegei, 173,9 millió forintos bevételi és kiadási főösszeggel.
A működési költségvetés tartalmazza a fentieken túlmenően a hatályos számviteli szabályok szerint a Médiatanács kezelésében lévő bevételi előirányzatok áfatartalmát is 278,6 millió forint összegben. Az összegzett kiadási és bevételi főösszeg 452,5 millió forint.
A Médiatanács működési költségvetése után a Médiatanács kezelésében lévő bevételek és kiadások költségvetését tartalmazza a törvényjavaslat.
(12.50)
A médiapiacról befolyt bevételeket - 1054 millió forint - a Médiatanács kezelésében lévő előirányzatok tartalmazzák, amelynek meghatározó eleme a médiaszolgáltatási díj 963 millió forint összeggel. A hatóság a bevételeket az MTVA részére utalja át. A díjak áfatartalma a működési költségvetésben található meg. A kiadási és bevételi főösszeg 1054 millió forint.
A negyedik egység a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap, vagyis az MTVA költségvetése. Ha ennek bevételeit vizsgáljuk, az látható, hogy az MTVA három fő bevétele a következő évi tervezet szerint. A közszolgálati hozzájárulás 279,4 millió forinttal magasabb az előző évinél. Az emelés a 2016. évi várható inflációval, vagyis 0,4 százalékos inflációval számol, és ennek a növekményét tartalmazza. A másik bevétel a médiapiaci bevétel, ez 1054 millió forint értékben szerepel a tervezetben. Ebből a médiaszolgáltatási díj 963 millió forint, pályázati díjak 69 millió forint értékben, kötbér, bírság és késedelmi kamatok 22 millió forint értékben összességében. A harmadik nagy tétel a bevételek között a kereskedelmi, vagyongazdálkodási és egyéb bevételek. Ezek reklám- és egyéb vállalkozási bevételeket tartalmaznak, összességében 8681,8 millió forint összeggel. A bevételi főösszeg ennek megfelelően 79 976,2 millió forint.
Ha a kiadásokat vizsgáljuk, itt öt nagy terület látható, olvasható a tervezetben. A közszolgálati hozzájárulás továbbutalása 2630,7 millió forint összegű. E továbbutalások egy részét a Médiatanács felé utalja, 173,9 millió forintot, egy másik részét a Médiatanács hivatali szerve felé, ez 2224,4 millió forint, a harmadik összeg pedig a Közszolgálati Közalapítvány felé, amely igen jelentős kulturális feladatokat lát el, 232, 4 millió forint összeggel.
A második nagy kiadási tétel a médiamecenatúra támogatása, amely nagyon-nagyon jelentős támogatási rendszer ma Magyarországon a helyi és kisebb médiapiacon. A harmadik a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. felé való hozzájárulás továbbutalása, ez 1700 millió forint összegű. A következő az MTVA működésére és műsorgyártására fordított összeg 70 598,5 millió forint értékben. Az utolsó tétel a kiadásokon belül az egyéb tételek, összesen 1802 millió forint összeggel szerepel a tervezetben. Ez a Közszolgálati Kulturális Nonprofit Kft. támogatása, a Közszolgálati Médiaakadémia Alapítvány támogatása, valamint szerzői jogdíjakra, kamatfizetésre és egyéb költségekre van tervezve. A kiadási főösszeg 79 976,2 millió forint.
Összességében a négy költségvetést tekintve azt állapítja meg a Fidesz képviselőcsoportja, hogy a benyújtott költségvetés, illetve kisebb költségvetések összessége megalapozott, azok kiegyensúlyozottak, kiszámíthatóak és átláthatóak minden tekintetben. Ezért a Fidesz képviselőcsoportja támogatja a benyújtott törvényjavaslatot. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem