DR. RÉTVÁRI BENCE,

Teljes szövegű keresés

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Azt hiszem, abban mindannyian egyetértünk, hogy minden szülőnek joga és kötelessége, hogy a gyermekéről gondoskodjon, úgy is, hogy a nevelésének az elveit megválassza, és minden gyermeknek is kötelezettsége, hogy ha neki saját vagyona van, akár abból még fölöslege is van, a szülei viszont nélkülözést szenvednek, akkor a saját szülein segítsen. Azt hiszem, kölcsönösen, a vérségi kötelék okán mind a gyereknek, mind a szülőnek ez kötelezettsége.
A jelenleg hatályos jogszabályaink a szülők számára viszonylag részletesen írják le, hogy mit kell a gyermekeik javára tenniük. Fordítva ez nincs így, hiszen az Alaptörvényben volt egy kitétel az elmúlt öt esztendőben, amit egy Ptk.-módosítás, majd most egy újabb jogszabály-módosítás próbál hétköznapi, gyakorlati oldalról is megközelíteni és az érvényesíthetőség lehetőségeit megadni.
Ugyanakkor, ha a másik irányt nézem, akkor a gyermeknek 20 éves koráig - amennyiben a gyermek középiskolai tanulmányokat folytat - lehetősége van igénybe venni a szülő részéről akár különböző díjaknak is a megfizetését, ha nem a szülő az, aki közvetlenül róla gondoskodik. És itt most nem a különélő szülőkről beszélek, hanem arról, amikor egy szülő átmenetileg nem tudja a gyermeke nevelését vállalni. Ebben az esetben a gyermekjóléti alapellátás keretében átmeneti gondozásban részesül, ekkor a szülőnek az igénybe vett ellátásért térítési díjat kell fizetnie. Ha pedig hosszabb távon gyermekvédelmi szakellátásba kerül a gyermek, akkor itt a szülőnek gondozási díjat kell fizetnie.
Tehát ezek a jogintézmények fennállnak, ezeket a szülőknek állnia kell a gyermek után. A gyermek nagykorúvá válását követően ez akkor maradhat fenn, ha a gyermek utógondozói ellátásban részesül. Ez azért fontos, hogy a szülő mindig érezze, hogy a gyermekét el kell látnia, és ha nem is közvetlenül teszi, hanem az állam nyújt segítséget, és a jó részét a költségeknek az állam viseli, akkor is saját szociális és jövedelmi viszonyai mellett, de akár a saját tartásának a mértékében is részben, de köteles a gyermekének az eltartásáról gondoskodni. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem