SCHMUCK ERZSÉBET

Teljes szövegű keresés

SCHMUCK ERZSÉBET
SCHMUCK ERZSÉBET (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Miniszterelnök úr múlt héten bejelentette, hogy 0,9 százalék helyett 1,6 százalékkal emelik a nyugdíjakat 2017-ben. Ez a szám azért lóg a levegőben, mert nem lehet tudni, hogy hogyan jött ki, a várható infláció ugyanis 2,3 százalék az MNB szerint. Ígérik, hogy az év végén visszamenőlegesen megemelik majd a nyugdíjakat. Miért csak akkor? Ma a nyugdíjasok felének, azaz közel 1 millió embernek a nyugdíja kevesebb, mint havi 100 ezer forint.
A kormány nem mond igazat, amikor a nyugdíjak értékőrzéséről beszél. A nyugdíjasok érzik a bőrükön, hogy az inflációt követő nyugdíjemelés nem értékőrző, hiszen egyre magasabb árakkal találkoznak. Januártól a pékek szerint a kenyér ára 30 százalékkal emelkedik. Elfogadhatatlan az is, hogy nem a nyugdíjaskosárral számolják az inflációt, tehát nem azon termékek áremelkedését veszik alapul, amiket a nyugdíjasok vásárolnak, hanem egy általános kosarat, amiből hiányoznak például a gyógyszerek. Így a jelenlegi törvény nemhogy a nyugdíjak értékőrzését, hanem befagyasztását, sőt csökkenését jelenti. Ehhez járul hozzá, hogy még ezt sem tartják be, nem emelik az inflációnak megfelelő mértékben a nyugdíjakat. Ez nem meglepő, hiszen kell a pénz a saját holdudvaruk támogatására. A nyugdíjasokon százmilliárdokat spóroltak azzal, hogy a reálbért is követő indexálást eltörölték.
Államtitkár Úr! Hogyan jött ki ez az 1,6 százalék? Miért nem a duplájával, azaz 3,2 százalékkal emelik a nyugdíjakat? Egyébként még ez is kevés lenne a nyugdíjasok tisztességes megélhetéséhez.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem