DR. RÉTVÁRI BENCE,

Teljes szövegű keresés

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Frakcióvezető Asszony! Tisztelt Ház! A kormány nemcsak beszél a nyugdíjak értékének a megőrzéséről, hanem cselekszik is. Az elmúlt évben úgy tett, hogy az ön által említett nyugdíjas fogyasztói kosárhoz képest 2011 és 2015 között 8,4 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak. Erre azért volt lehetőség, mert a kormánynak az egyébkénti jó útra vivő gazdaságpolitikája következtében eltűnt az infláció, eltűnt a pénzromlás, nem romlott sem a fizetések értéke, sem a megtakarítások értéke, sem a nyugdíjak értéke.
Éppen ezért a korábbi magasabban kalkulált infláció miatti nyugdíjemelések ott maradtak a nyugdíjasoknál, ők egyhavi juttatással most már többet kapnak, mint 2010-ben, s mindemellett a kiadásaik nem bővültek, sőt bizonyos esetben csökkentek, csökkenhettek a gyógyszerkiadások tekintetében, csökkenhettek a rezsifizetések tekintetében, hiszen a rezsicsökkentés révén meg tudtak spórolni az ő fogyasztói kosarukban eléggé jelentősen megjelenő gáz-, elektromosáram-, víz- vagy kéményseprési díjakat, és ez minden nyugdíjas számára nagyobb biztonságot jelent.
Hogy a következő hónapokban a béreknek az eléggé - bízunk benne - nagymértékű megemelkedése után mit kell vagy mit lehet tenni a nyugdíjak tekintetében is, az nyilván azután dőlhet el, ha pontosan látjuk, hogy az a nagyfokú béremelési hullám, amit a kormányzat elkezdett az előző években a közszférában, most pedig a jövő évtől a munkát terhelő adók csökkentése nyomán reméljük, hogy a gazdasági szférában is hasonló mértékű jövedelemnövekedés fog bekövetkezni, azután megnézhetjük, hogy milyen lehetőség van a nyugdíjak további növekedésére. De amit ígértünk, betartottuk, megőriztük a nyugdíjak értékét, sőt ezen túlmenően 8,4 százalékkal nőtt is azoknak a vásárlóértéke.
Azt hiszem, hogy azok után, amit a szocialisták műveltek a nyugdíjakkal, amikor elvettek egyhavi nyugdíjat minden idős embertől, ehhez képest nem egy, hanem több előrelépés is volt. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
(13.00)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem