DR. RÉTVÁRI BENCE,

Teljes szövegű keresés

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Nem voltak hiába az ismétléseim, ezek szerint a Jobbik-frakció is elismeri, hogy az elmúlt hat esztendőben Magyarország történetének egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb kórházfejlesztési programja zajlott, hiszen korábban nem volt erre példa. A rendszerváltás óta biztosan nem. De hogy a Mar-ku-sovszky-korszak óta mikor volt utoljára ilyen, arra is nehéz példát találni, úgyhogy örülünk annak, hogy a Jobbik is ezt elismeri.
Pontosan azért, mivel nyilvánvalóan maradtak olyan részek, olyan eszközök, amelyeket fejleszteni kell, vagy olyan kórházak, ezért az emberierőforrás-fejlesztési operatív programunkban, az EFOP-ban számtalan, összességében több száz milliárd forintnyi új programot indítottunk el, amelyek részben a kórházi ellátásnak, részben az alapellátásnak, a szakellátásnak a megerősítését szolgálja. Bízunk benne, hogy ezek révén tovább fognak fejlődni azok a fejlesztések, amelyek voltak. Végre észre lehetett venni a vidéki kórházak szinte mindegyikében, hogy történt valami, a rendszerváltás óta végre valami látható mértékű kórházszárny-felújításra került sor vagy egész kórházépületek felújítására, kiegészítésére. Ez folytatódni fog.
Ön is, tisztelt képviselő úr, ha felüti a Magyar Közlönyt, megnézi a kormányhatározatot az emberi-erőforrás-fejlesztési operatív program éves fejlesztési keretéről, akkor látni fogja, hogy pontosan milyen célokra, akár az alapellátásban, akár a szakellátásban mikre tudunk fordítani, de akár az egészségügyi vagy a kora gyermekkori intervenciós vagy más területeken is, a komplex népegészségügyi szűrések területén vagy más célzattal is. Százmilliárdos nagyságrendet talál arra, ami a betegbiztonságot növeli, ami a kórházak infrastruktúráját javítja.
Van is erre szükség, nyilván lesz is erre szükség. Az elmúlt időszakban is akár az egynapos ellátások bevezetésével, amit tettünk, akár hogy ennek nyomán a keresőképtelenségi napok száma is csökkent, hogy végre érdemben nő az egészségügyben dolgozók fizetése, az orvosok esetében 107+100 ezer forinttal, az ápolók esetében 26,5, majd 12 és 8 és 8 százalékkal. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Ezek mind-mind-mind segítik, hogy a felújított, új, modern eszközökkel és kórházi épületekben valóban tudjanak gyógyító tevékenységet folytatni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem