KEPLI LAJOS

Teljes szövegű keresés

KEPLI LAJOS
KEPLI LAJOS (Jobbik): Köszönöm szépen. Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tudjuk, hogy a szőlészet és a borászat nagyjából az államalapítással egyidős tevékenység a Kárpát-medencében. Természetesen több jelentős bovidéke is van az országnak, de a Balaton-felvidék, ha nem is a legjelentősebb, de az én szívemnek talán a legkedvesebb.
Éppen ezért aggodalommal tölt el, amikor egy helyi neves borász internetes naplójában azt olvasom, hogy 5-10 éven belül akár a balatoni szőlőterületek 80 százaléka is eltűnhet. Hiszen a szakember úgy látja, hogy elöregednek az ültetvények, a fiatalok pedig nem érdekeltek abban, hogy ezeket a hagyományokat folytassák, csak amíg az uniós támogatásokat igénybe vehetik, és többen földjeiket építési területté minősítik át. Természetesen nagyon értékes balatoni ingatlanokon vannak ezek a szőlőterületek.
Anyagilag egyre kevésbé éri meg a hagyományt folytatni és a szőlőültetvényeket megújítani. Ezt saját szememmel is tapasztalom, egyre több az elöregedett, gondozatlan szőlőültetvény a Balaton-felvidéken. Sokan mennek külföldre, de akik itthon maradnak, azok is egyre többen hagynak fel ezzel a tevékenységgel. Más problémák is vannak, amelyek a szőlőterületeket veszélyeztetik. Balatonfüreden például egyre több helyen jelennek meg építési tevékenységből származó építési, bontási hulladékok a szőlőterületek környékén, amelyek a szőlőterületeket más módon is veszélyeztetik, a még meglévő szőlőterületeket. Ez ügyben már több bejelentést, feljelentést tettem hatóságoknál és a rendőrségen, egyelőre eredmény nélkül, hisz úgy tűnik, hogy az önkormányzat is legalább hallgatólagosan asszisztál ehhez. Szóval, vannak problémák a Balaton-felvidéki szőlészet, borászat terén, és azt szeretnénk, ha évek múlva is ezek a jó szőlők és borok megmaradnának. Szeretném kérdezni a kormányt, hogy mit fog tenni ezért, mit tesz ezért, és hagyja-e, hogy ezek a szőlők az enyészeté legyenek, vagy valódi intézkedéseket fog tenni a Balaton-felvidéki borászat hagyományának továbbviteléért. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem