TASÓ LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

TASÓ LÁSZLÓ
TASÓ LÁSZLÓ nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Először arra szeretnék reagálni, amit az utolsó részében mondott interpellációjának. Tehát az állampolgári jogok biztosainak a 2013-ban tett megállapításaira vonatkozóan mindenképpen szeretném önnel tudatni, hogy valamennyi esetben az állampolgári jogok biztosainak javaslata, észrevétele beépítésre került.
Szeretném mindenképpen tájékoztatni arról, hogy a jogszabályoknak megfelelően lefolytatott részletes környezetvédelmi hatásvizsgálat során közmeghallgatást is tartottak. Szeretném tájékoztatni: az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség 2014. december közepén, 15-én adta ki a környezetvédelmi engedélyt, amelyet az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség ’15. április 2-án jóváhagyott.
Az önkormányzat elvégezte a feladatát, tehát az rossz információ, hogy nem végezte volna el, hisz a településrendezési tervben módosította ennek megfelelően a szabályozását. Ami nagyon fontos: az önkormányzaton kívül még bevonták a folyamatba az érintett ingatlanok tulajdonosait is, és minden észrevételt beépítettek az építési engedélyezési eljárás során és a közbeszerzésnél is, és valóban, azt is tudni kell, hogy a lefektetett műszaki tartalomnál is figyelembe vették ezeket az észrevételeket.
2016. február 1-jén a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal kiadta az építési engedélyt, illetve az Esztergomi Járási Hivatal pedig kiadta a hozzá kapcsolódó járdáknak és a vasútállomás üzemi épületeinek engedélyét is. Tehát biztosan tudja és ismertette is az ismereteit erről, hogy Esztergom városában a pályaudvar áthelyezése történik meg a vasútállomás mellé, és azt is bizonyára tudja, hogy ennek kapcsán a Suzuki gyár mellett egy tehervonati rendezővágány-csoport kerül kiépítésre, ami fontos, hiszen az ottani zajterhelést lényegesen csökkenteni fogja.
Ami megint nagyon fontos, hogy megvizsgálták az intermodális központ végrehajtásának és kivitelezésének lehetőségét. Igazán két alternatívát láttak értékelendőnek. Az egyik az lett volna, hogy az önkormányzatnak egy korábban a TESCO-val kötött megállapodása értelmében az áruház mellé viszik el a buszpályaudvart, de ez nem tette volna lehetővé, hogy a vonatról az átszállás a helyi és a helyközi járatokra megtörténjen. Emiatt a második helyszínre esett a választás, és ezt tartalmazza az imént említett vasútállomás mellé történő kihelyezés és áthelyezés.
Ami fontos, hogy volt arról is szó, hogy a felszín felett viszik be, magyarul, a vasútvonal kettévágná a várost, ami a városközpontban okozott volna nagyon nagy zajterhelést és problémát, ezért ezt elvetették. Volt még egy másik javaslat, ami arról szólt, hogy a felszín alatt viszik be a vasutat, annak meg a költségkihatása miatt volt elvetve a javaslat.
Ami fontos, valóban igaz, hogy az építkezés környékén élő lakosokat érinti, lesz zajterhelés természetszerűen, de lényegesen kevesebb számban kell ezt elszenvedni, mint a korábbiakban. Most csak a vasútállomás közelében lévő lakóknak lesz zajterhelése, de azt gondolom, meg fogja érni mindenképpen, hiszen egy kulturált közlekedési átszállási kapcsolat alakul ki Esztergom vasútállomása környékén, és azt gondolom, hogy e tekintetben nyugodtak lehetünk, mert az állampolgári jogok biztosainak megállapítását figyelembe vettük; az engedélyezés során az önkormányzat eljárt a rendezési terv szerint. Emiatt is mondhatom azt, hogy a fenntarthatósága miatt is és amiatt, mert kevesebb embert érint a zajterhelés, ez a megoldás valóban a legjobb megoldás volt.
Ami rendkívül fontos, emiatt és a körülmények miatt sem tartjuk indokoltnak, hogy ezen a folyamaton változtassunk, a beruházást ebben a formában hajtjuk végre. Tisztelettel kérem, hogy fogadja el a válaszomat.
Köszönöm szépen a szót, elnök úr. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem