DR. RÉTVÁRI BENCE,

Teljes szövegű keresés

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! A képviselő úrnak köszönöm azokat a szavait, amelyekben az elismerését fogalmazta meg, hogy Magyarországon elegendő kapacitás van arra, hogy akik hajléktalansággal küzdenek, akik hajléktalanként élnek, azoknak a befogadására most már kiépült az a kapacitás, az az állami ellátórendszer, amely mindenki számára lehetőséget nyújt arra, hogy meleget kapjon, ételt, szállást, orvosi ellátást kapjon. Azt hiszem, hogy ez is egy fontos előrelépés az emberhez méltó élet biztosítása terén; már elhangzott ma, hogy ez közel 11 ezer kapacitást jelent a téli időszakban.
Ön felsorolt híreket, amelyeknek nyilván valamekkora része lehet, hogy igaz, valamekkora része lehet, hogy nem igaz, de az biztosan igaz, hogy úgy történtek meg ezek az esetek, hogy közben volt szabad kapacitás a hajléktalanszállókon, tehát ha valaki bement volna ellátásért, akkor megelőzhető lett volna ez. De nemcsak a hajléktalanszállókra való bemenetel segíthet, hanem 24 órás, úgynevezett diszpécserszolgálatot is üzemeltetünk, amely területi alapon segít abban, hogy ha valakik olyan embert látnak, aki mondjuk, polifoam nélkül, csak úgy papírdarabokon fekszik az utcán, akkor a részére is kihívható az utcai segítségnyújtás, erre is mind normatív finanszírozással, mind civil finanszírozással is, mind civil pályázati támogatási finanszírozással is biztosítottunk lehetőséget. Mindezek mellett jelzőrendszer is segíti a hasonló eseteknek a felderítését, főleg azok esetében, akik lakásban hűlnek ki. A szociális és gyermekjóléti ellátórendszernek a keretében mind észlelő-, mind jelzőrendszert működtetünk, ezeket most már minden járásba eljuttattuk, pontosan azért, hogy lehetőséget kapjanak az emberek arra, hogy segítsenek embertársaikon, és mi is észleljük azt, hogyha valaki hasonló nehézséggel küzd.
A képviselő úr azonban nemcsak konkrétan a hajléktalanokról beszélt, hanem azokról is, akik nehéz körülmények között élnek, és akár a lakhatásuk is veszélyben van. Szerencsére ők jóval kevesebben vannak, mint pár évvel ezelőtt, hiszen a devizahitelezés miatti krízisben sokkal több ember feje fölött volt ott Damoklésznek a kardja, hogy vajon kilakoltatják-e vagy nem lakoltatják ki, hiszen 2002 és 2004 között az akkori kormány több törvénymódosítással kivezette az első Orbán-kormány kamattámogatott forinthiteleit, és helyette a devizahitelezésbe űzte bele az embereket, ami egy olyan kockázatot hordozott, amelyet akkor még senki sem látott, és bizony ez a kilakoltatás rémével fenyegetett sokakat. Szintén nagy nehézséget jelentett a rezsidíjaknak az ugrásszerű megemelkedése, kétszeres-háromszoros árral a villany és a gáz tekintetében.
A devizahitelek kivezetésével, árfolyamgáttal, forintosítással, a Nemzeti Eszközkezelővel, rezsicsökkentéssel sikerült ezeknek a problémáknak a hatékony gyógyírját adni, olyanokat, amelyeknek egy részét, mondjuk, a devizahitelek esetében más országok is példaként vettek a saját szabályozásuknál. A rezsidíjak csökkentésére azért kevés országban volt példa, és bár önök mindig mondták, hogy egy fél év múlva be fog dőlni ez a rendszer, ez a fél év múlva bedőlés fenyegetés már lassan három-négy éve tart az önök részéről. Viszont megvannak ennek a pozitív következményei a lakosság tekintetében, hiszen azoknak az aránya, azoknak a száma, akik hiteltörlesztéssel vagy lakhatással kapcsolatos hátralékkal küzdöttek, tehát ott volt náluk a kilakoltatásnak a veszélye, ezeknek az embereknek a száma 414 ezerrel csökkent az elmúlt két évben. Azoknak a száma, akik nem tudták kifűteni a lakásukat, 450 ezernél is többel csökkent; és nagyon jól tudja ön is, tisztelt képviselő úr, hogy a rezsitartozások aránya is a felére esett vissza, most már fele akkora a lakossági kinnlevőség a rezsiszámlákkal kapcsolatban, mint pár évvel korábban.
Én tehát mind a két esetben azt érzem, hogy biztonságosabb ma Magyarországon élni, Magyarországon az állam nagyobb segítséget tud azoknak adni, akik korábban problémával, szociális problémákkal küzdöttek, mert a kormányzat az emberek oldalára állt, nem pedig a multicégek oldalára, a szolgáltatók oldalára, és így sikerült ezen a szociális problémán is valamelyest segíteni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem