DR. RÉTVÁRI BENCE,

Teljes szövegű keresés

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Ha ön arra kíváncsi, képviselő asszony, hogy mi fog történni január 1-je után, akkor vissza kell hogy menjek 2013-ba, hiszen akkor az önkormányzatok az iskolák felének nemcsak a fenntartását, hanem a működtetését is átadták a KLIK-nek. Azokban az esetekben az iskolai étkeztetésnek vagy az iskola karbantartásának a folyamatossága zökkenőmentes volt. Akkor az iskoláknak számszerűen nagyobb része, diáklétszámban körülbelül a fele ment át az önkormányzatoktól nemcsak fenntartásban, hanem működtetésben is a KLIK-hez.
Most pedig számosságában a kisebb része, de diáklétszámban körülbelül hasonló része fog szintén átkerülni a KLIK-hez. Ha megnézi a három évvel ezelőtti átadás-átvétel és folyamatos működtetés akkori tapasztalatait, ami akkor történt több iskola esetében, most ez fog történni kevesebb iskola esetében. Akkor is folyamatos volt a közétkeztetés, mivel ez önkormányzati feladat, a törvényben az önkormányzatok kapták meg ezt a feladatot, ők kapják erre a támogatást, rajtuk keresztül juttatja el ezt a közszolgáltatást az állam a családokhoz, de a családok ezt már egyenként igénylik, nem csak a polgármester döntése alapján.
Tehát egy korábbi folytonos működtetési feladat fog itt is megvalósulni, és ugyanaz fog lezajlani most kevesebb iskola esetében, mint 2013-ban több iskola esetében.
Éppen ezért szerintem felesleges ezzel kapcsolatban bármifajta vészharangot kongatni, már csak azért is, mert ez valószínűleg még politikailag sem lesz önöknek kifizetődő, hiszen, ahogy mondtam, bő három évvel ezelőtt ezek az átállások, ezek a feladatok közötti cserék megtörténtek a kisiskoláknál. A közétkeztetést a törvény továbbra is ugyanolyan feladatnak tartja.
Hogy ki kapott béren kívüli juttatást és ki nem kapott béren kívüli juttatást, az nyilvánvalóan a korábbiakban is teljesen mozaikszerű képet mutatott. Volt, ahol voltak, volt, ahol nem voltak ilyen juttatások. Az 58 tankerületi központnál nyilván a tankerületi központ gazdálkodása fogja majd kihozni azt, hogy a jövő évben megnövelt forrásokból - hiszen a jövő évben több mint 104 milliárd forinttal több pénz áll az intézményfenntartás rendelkezésére, mint az idénre elfogadott tavalyi költségvetésben - ki tudják-e ezt gazdálkodni és milyen mértékben. Köszönöm. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem