BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ

Teljes szövegű keresés

BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ
BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ (MSZP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! 2017. január 1-jén állami kézbe kerül az iskolák működtetése és fenntartása. Nagyon sok mindent hallottunk az elmúlt időben az iskolák államosításáról, de nem beszélünk azokról a munkatársakról, akik karbantartói feladatokat végeznek, gondnoki, portási, takarítói feladatokat látnak el, és nagyon is kevés szó esik a közétkeztetésről.
Egy részletet olvasnék a KLIK 2016. szeptember 7-ei közleményéből: „A működtetési feladatok ellátása többféleképpen is történhet: saját erőforrásokkal és eszközökkel, vagy az önkormányzati alkalmazásban álló foglalkoztatottak átvételével, ezt a vonatkozó jogszabály elő is írja, amennyiben az önkormányzat úgy dönt, hogy a feladattal együtt a munkavállalókat is ’adja’. A tankerület létrehozhat a működtetéssel foglalkozó szervezetet vagy szervezeti egységet…” - nem olvasom tovább, államtitkár úr biztos ismeri a közleményt.
Szeretném megkérdezni, államtitkár úr, mi lesz azokkal a konyhákkal, amiket az iskolák működtetnek. Mi lesz azokkal a közétkeztetési konyhákkal, ahol nemcsak az iskolásoknak főznek, hanem óvodásoknak, bölcsődéseknek, iskolásoknak, szociális ellátórendszerben időseknek és talán még a helyi lakosságnak is? Hogyan fogják azt különválasztani, hogy az óvoda működtetése az önkormányzathoz tartozik, az iskola fenntartása pedig a KLIK-hez kerül át? Hogyan lehet egy étkeztetésnek a költségvetését megbontani, ha egy épületen belül sok feladatot fog ellátni? Mi van azokkal a hírekkel, amelyek kikerültek a médiába, hogy ha átkerülnek a karbantartók, portások, gondnokok, ők a fizetésükön kívül semmiféle pluszjövedelmet - mondjuk, Erzsébet-utal-ványt - nem fognak kapni? Tömegével kezdenek felmondani! Már tudunk olyan önkormányzatokat, ahol már előre felmondanak a dolgozók, mert így nem vállalják a munkát.
Államtitkár úr, veszélybe kerül-e a közétkeztetés január 1-jétől? Vagy egy kaotikus állapot fog uralkodni január 1-jétől, amikor majd január 2-án a gyerekek az iskolába mennek?
Várom a válaszát, államtitkár úr. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem