HADHÁZY SÁNDOR,

Teljes szövegű keresés

HADHÁZY SÁNDOR,
HADHÁZY SÁNDOR, a Törvényalkotási bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Ezúton tájékoztatom önöket, hogy a Törvényalkotási bizottság 2016. november 24-én a házszabály 46. §-a alapján megtárgyalta az elektronikus hírközléssel és a fogyasztóvédelemmel összefüggő egyes törvények módosításáról szóló T/12733. számú törvényjavaslatot, és ahhoz a bizottság 25 igen és 7 tartózkodás mellett, tehát ellenszavazat nélkül összegző módosító javaslatot és összegző jelentést nyújtott be.
Az összegző módosító javaslat a Gazdasági bizottság részletes vitát lezáró bizottsági módosító javaslatának pontjait tartalmazza, egy kivételével. A Szocialista Párt kezdeményezését a Törvényalkotási bizottság nem támogatta, mely javaslat alapján csupán súlyos esetekben lehetne kiszabni bírságot a Fogyasztóvédelmi Hatóságnak a szabálytalanul működő webáruházak felé.
(18.50)
Hangsúlyozni kívánom, hogy a vállalkozások bírságolása nem lehet elsődleges cél, ugyanakkor megfelelő szintű védelmet kell nyújtani a fogyasztóknak. Különösen igaz ez, ha e-kereskedelemről van szó, amely piac ugrásszerűen növekszik, és az ünnepek közeledtével egyre többen veszik igénybe ezeket a szolgáltatásokat. Fontos, hogy a hatóság elsőre nem büntethet, csupán az után, ha a szabálytalanul, megtévesztően eljáró társaság nem hajlandó a hibát kijavítani. A bírság pedig csak ugyanarra a hibára vonatkozhat, amiben előzetesen már konzultáltak a felek, és nem történt meg a korrekció.
Ahogy a bizottsági ülésen is elhangzott, a bírság emelése, mely a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara javaslatára történt, a megtévesztő gyakorlatot megszüntetheti.
Tisztelt Országgyűlés! Szintén a fogyasztók érdekét védi, és egy bosszantó gyakorlatnak veheti elejét az a módosításban foglalt szabály, amely kimondja, hogy a telefonos ügyfélszolgálatokon a hívástól számítottan öt percen belül meg kell kezdeni az érdemi ügyintézést. Bízom benne, hogy a panaszosoknak a jövőben így kevesebb idegeskedéssel jár majd egy-egy probléma elhárítása. A kormány képviselője a bizottsági ülésen kijelentette, hogy átfogóan kezeli a hűségidő lejárta utáni szerződések helyzetét és az ezzel kapcsolatos előfizetői díjak sorsát.
A fogyasztók érdeke és versenyképességünknek is záloga az, hogy 2018 végére az egész országot lefedő szupergyors széles sávú internethálózat jöjjön létre. Ezt a célt is szolgálja az előttünk fekvő javaslat, ezért tisztelettel kérem támogatásukat. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem