NÉMETH SZILÁRD ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

NÉMETH SZILÁRD ISTVÁN
NÉMETH SZILÁRD ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársak! Ha megengedik - azt mondta Kepli Lajos, miután belém törölte a cipőjét, hogy ne személyeskedjünk. Nem személyeskedem, csak engedjenek meg talán annyit, hogy egy véleményt én is hadd mondjak, ha már annyiszor nekem ugrottak a különböző frakciókból, és megkérdőjeleztek minden tudást, amit az elmúlt 51 évben összeszedtem. Természetesen joguk van hozzá, de nekem is jogom van akkor azt felolvasni, amit ide írtam önökről. „Felsőbbrendű tudatú polihisztorok, ellentmondást nem tűrő, nagyképű, gőgös hangú és kíméletlen cinizmussal felvértezett politikusok.” (Szilágyi György: Ez a Fidesz. Így van.) Ennyit írtam magamnak ide. Nem akartam erről beszélni, és nem is gondolom, hogy nekem többet kellene, de annyit engedjenek meg, hogy amennyire lehet, ebben a személyeskedő vitában azért én is megvédhessem magamat, és én is elmondhassam azt az álláspontot, amit önökről gondolok ebben a tekintetben.
Úgy kezdtem a törvényjavaslat ismertetését, hogy ez a törvényjavaslat ennyi, amennyi benne van, semmivel sem akar többet. És elmondtam azt a három fő szempontot, ami ennek a törvényjavaslatnak a benyújtását lehetővé tette, illetve szorgalmazta. És azt is elmondtam, hogy minden érintettel (Közbeszólás a Jobbik soraiból.), ebben benne vannak a piaci szereplők - mindjárt a képletre is rátérünk -, benne vannak a minisztériumok, benne van a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal, tehát mindenkivel egyeztetett anyagról van szó.
És mivel aláírtam, ezért a teljes politikai, erkölcsi és jogi felelősséget - nem tudom, jogi felelősségről tudok-e beszélni egyébként képviselőként itt - benyújtóként vállalom. Tehát, ha azt gondolják önök, hogy megijesztenek avval, hogy az összes felelősség az én nyakamba fog hárulni, ezt én pontosan tudtam, amikor benyújtottam. Az a kérdés, hogy önök tudták-e, például Kepli Lajos tudta-e pontosan vagy tudja-e, hogy hány törvényjavaslatot nyújtott be ön. Pontosan százat, 76 egyéni indítványt, 24 nem önálló indítványt. Azt gondolja, hogy én azt hiszem, hogy ön saját maga az íróasztal mögött görnyedve vagy a fejét vakarva - vagy hogy is mondta nekem? - írta meg ezeket a javaslatokat? Ha így van, akkor ehhez gratulálok. Én nem így írtam meg, hanem igénybe veszi az ember a szakértőket, igénybe veszi azokat, akik egyébként előkészítik azt a törvényjavaslatot, ami véleményem szerint egyébként jó törvényjavaslat, és ennek az elfogadása jó joghatással fog bírni a közéletre.
Elmondtuk azt, hogy az elsődleges a bányajáradék megváltoztatása, és itt mindjárt a képletre is ki fogok térni. Ez nem a jelennek szól. A római jogban van egy olyan mondás, hogy a bíró a jelenben ítél, a törvény meg a jövőnek szól. A tizenkét táblás törvények időszakában keletkezett ez a mondás, és ez teljesen egyértelmű. Amikor itt utalt rá a KDNP szónoka is, államtitkár úr is, hogy kár itt palagázról beszélni, meg előre eltervezett vízmérgezésről, meg nem tudom, milyen baromságokról, akkor arról szólt az egész, ez a lehetőség, hogy valamit előkészítsünk a jövőnek. És itt Józsa képviselő úr 40-50 évről beszélt. Igen, mi felelősek vagyunk azért is természetesen zöld szempontból, környezetvédelmi szempontból, de energiaellátás szempontjából is, hogy Magyarországon a magyar embereknek, a magyar családoknak, a magyar vállalkozásoknak, a hazai vállalkozásoknak 40-50 év múlva is lehessen biztonságos és olcsó energiájuk. Ezt célozza ez a történet, és nem mást. Mert eddig, egyébként a kőolaj is szóba került, a kőolajnál már megtettük ezt a lépést, egyedül a földgáz maradt ki, a földgázkincsre vonatkozóan ez a lehetőség, ezzel most ez a törvényjavaslat élni fog.
Szeretném Apáti István úrnak mondani, hogy ha olyan büszke a jogászságára, akkor szerintem el tudja olvasni ezt a képletet, hiszen tanult statisztikát, és a jogi egyetemen a statisztika elég komoly, két féléves stúdium, a végén szigorlattal végződik, kollokvium van az első félévben is, és mondjuk, ha ott megnézzük a Csuprov-együtthatót, akkor az ennél egy kicsit jóval bonyolultabb történet. Tehát véleményem szerint ez megoldható. Főleg úgy megoldható, hogy az 1. §-ban azon kívül… (Apáti István közbeszólása.) Értem én a cinizmust is, az előbb említettem, hogy mi a pálya. (Közbeszólások a Jobbik soraiból.) Ebben a képletben az 1. §-ban világosan leírja, hogy mi micsoda, csak ki kell tudni olvasni, illetve a műveleti sorrendet, ha elfelejtette, akkor szívesen segítek. (Közbeszólások a Jobbik soraiból.) Azonkívül a részletes indokolás is világossá teszi, hogy a lényege ennek… (Közbeszólások a Jobbik soraiból.) Hát, nem én kezdtem, bocsánat! Tehát a lényege ennek, hogy 12 százalékról 2 százalékra csökkenjen. Ennyi van ezzel a képlettel egyébként, és véleményem szerint, aki jogi egyetemet végzett, az biztos megérti ezt a képletet. (Közbeszólások a Jobbik soraiból.) Aki pedig ez alapján a képlet alapján fog jönni kutatni Magyarországra és feltárni ezeket a lehetőségeket, az pedig jobban fog járni. (Szilágyi György: Biztos, hogy erről szól? - Az elnök csenget.) Biztos. Száz százalék, hogy erről szól. Aki nem tudja megoldani, avval nem tudunk mit kezdeni; kár, hogy a parlamentben erről kell vitatkoznunk. Nyilvánvaló, hogy ennek az elfogadásakor világossá fog válni, hogy ezentúl nem 12 százalék lesz, hanem 2 százalék a bányajáradék ez alapján a képlet alapján.
A második, amit említettem, az fogyasztóvédelmi, a fogyasztók érdekeit védő intézkedéscsomag volt mind a földgáz-, mind a villamosenergia-ellátás során, illetve a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal megerősítése többek közt az egyébként itt sokat emlegetett adatszolgáltatás kapcsán.
Nos, tisztelettel arra szeretném továbbra is kérni az érintetteket - és ez minden képviselőtársamat érinti, bármely frakcióban is legyen; tudjuk, ez is elcsépelt dolog, hogy az üléspont határozza meg az álláspontot -, revideálják, amit az előbb mondtak, és támogassák ezt a törvényjavaslatot, mert ennek a törvényjavaslatnak a joghatása kedvező lesz mind a magyar gazdaságra, mind pedig a magyar társadalomra. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem