TÁLLAI ANDRÁS

Teljes szövegű keresés

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A fordulat, amiről beszél, az 2010-ben megtörtént. Olyan fordulat történt az adózásban Magyarországon, amely igazságos, és egyértelműen a dolgozó, a jövedelmet szerző emberek érdekét szolgálja. Fordulat történt, hiszen 2010-ben még háromkulcsos adórendszer jellemezte a személyi jövedelemadórendszert a szocialisták idején. Ne feledjük, hogy akkor még a legmagasabb adókulcs 40 százalék volt, ezt próbálták csökkentgetni kisebb-nagyobb sikerrel.
A Fidesz-KDNP-kormány azt a célt tűzte ki, hogy a megszerzett jövedelmek adóját csökkenteni kell, úgy a magánemberek, mint a társaságok esetében.
(9.30)
Csökkenteni, ugyanakkor pedig az adózás súlyát a forgalmi és fogyasztási adók irányába kell eltolni. Ennek szellemében született meg az egykulcsos adórendszer. Az egykulcsos adórendszer lényegesen igazságosabb és teljesítményre ösztönzőbb, mint a többkulcsos. Hiszen a többkulcsos adórendszernek az a jellemzője, hogy minél magasabb jövedelmet szerzel, annál több az elvonás. A jelenlegi rendszer pedig arra ösztönöz, hogy minél több jövedelemhez jutsz, az egy kulcs miatt az adóterhelés arányosan kevesebb.
A szocialisták akkori rendszere, amely szerint a minimálbér adója 0 százalék volt, egy rossz rendszert alakított ki, hiszen a vállalkozók zömében, mintegy 600 ezer embert minimálbéren tartottak, mondván, hogy itt még nem kell adót fizetni. Lényegében ez egy elvárt jövedelem volt az idő tájt, és bizony arra ösztönözte a vállalkozásokat, hogy sokszor adózatlanul egészítsék ki ezen emberek jövedelmét. Ez a rendszer az egykulcsos személyi jövedelemadórendszerrel lényegében megszűnt, igazságossá vált, és így az akkori 1,8 millió ember helyett, hiszen az MSZP idején összesen 1,8 millióan fizettek Magyarországon személyi jövedelemadót, most 4,1 millió ember fizet személyi jövedelemadót.
De máshogy gondolkodott az MSZP a családi adókedvezmény rendszeréről is, hiszen 2010-ben mindössze 12 milliárd forintot fordítottak erre, és 106 ezer embert érintett a családi adókedvezmény rendszere. (Gőgös Zoltán: Minimálbéren nem volt adója, ember, nem baj?) Most, 2015-ben ez 240 milliárd forint volt, és több mint 1 millió 100 ezer embert érintett. Ráadásul a minimálbér akkori rendszere igazságtalan volt, hiszen éppen a családi adókedvezményt nem tudták igénybe venni az emberek. (Gőgös Zoltán: De miért? Nem volt adója, ember!) Akkor egymás mellett dolgozott két esztergályos, az egyiknek volt adója, a másiknak nem volt adója, az egyiknek volt két gyermeke, az nem tudta igénybe venni az adókedvezményt. Tehát igazságtalan volt. A jelenlegi rendszer lényegesen igazságosabb.
A Fidesz-KDNP-kormány kialakította azt a rendszert, hogy ahol két vagy több gyermek van a családban, lényegében a bruttó bér egyezzen meg a nettó bérrel, hiszen lehetővé tette, hogy az adókedvezményt a járulékokból is igénybe tudják venni. Ma már a családi adókedvezmény meghatározó része a személyi jövedelemadórendszernek.
De más politikát folytat a Fidesz a rezsicsökkentés terén is, hiszen önök emelték a gáz, a villamos energia díját (Közbeszólások az MSZP soraiból.), a Fidesz pedig csökkentette. Ez is a kiskeresetűeknek jelent jövedelmi előnyt. Ennek meg is jöttek az eredményei, hiszen egyrészt növekedett a fogyasztás az elmúlt években Magyarországon, a kiskereskedelmi forgalom, az emberek jövedelmének vásárlóértéke 2010-től közel 11 százalékkal nőtt.
A cél tovább csökkenteni a magánszemélyek és a társaságok jövedelmének adóterhét. Ez egyértelmű cél, és ebben megegyezik az MSZP-vel az elképzelésünk, hiszen 5 és 10 százalékos személyi jövedelemadóról beszél az MSZP. A Fidesz is azt mondja, hogy a jelenleg 16, majd jövőre 15 százalékos személyi jövedelemadó-kulcsot 10 százalék alá kell vinni. Ezért dolgozunk, és ezt a célt el fogjuk érni, hogy egykulcsos személyi jövedelemadórendszer legyen Magyarországon. Köszönöm. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem