L. SIMON LÁSZLÓ,

Teljes szövegű keresés

L. SIMON LÁSZLÓ,
L. SIMON LÁSZLÓ, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Megértjük azt, hogy Vona Gábor frakcióvezető úr mostanában ritkán engedi megszólalni napirend előtt Novák Előd képviselő urat, mert ez a stílus és ez a hangnem egyáltalán nem illeszkedik abba a cukiságkampányba, amit itt a parlamenten belül is folytatnak. Rendkívül komoly kérdésekről, rendkívül komoly problémákról tisztességesen és komolyan kell megszólalni a magyar Országgyűlésben.
Mindenesetre Novák képviselő úrnak rövid a memóriája, úgy csinálnak, mintha a Biszku-ügyre ők hívták volna fel a figyelmet, pedig mi tisztán emlékszünk arra, hogy 2010-ben, amikor elkészült a Bűn és büntetlenség című film, amelyet Novák Tamás és Skrabski Fruzsina készítettek, akkor itt a parlamentben először egyébként én magam szólaltam fel, és tettem szóvá azt, hogy milyen kálváriája van a filmnek, és hogy több helyen nem engedik bemutatni, illetve hogy meg akarják tiltani a filmnek a bemutatását. Majd ezt követően az általam vezetett Kulturális és sajtóbizottság rendkívüli ülést hívott össze, amelyen meghallgattuk a film rendezőit, és amelyen egyértelműen hitet tettünk amellett, hogy a szólásszabadságot, a sajtószabadságot és az alkotói szabadságot ilyen durván nem lehet megsérteni, és márpedig a kommunista diktatúra jeles - idézőjelben mondom a jelest természetesen -, e „jeles” képviselőjének a munkásságát leleplező és a széles nyilvánosság előtt bemutató dokumentumfilmet mindenki számára elérhetővé kell tenni.
A Jobbik jóval később csatlakozott erre a vonatra (Mirkóczki Ádám: Ki jelentette fel?), és most úgy csinálnak, mintha ők szólaltak volna meg Biszku Béla ügyében először, vagy ők szólaltak volna meg egyedül, vagy ők lennének azok a hiteles szereplők, akik itt a kommunizmus bűnei ellen megszólaltak volna vagy tettek volna.
Az elmúlt időszakban minden olyan jogszabály, beleértve az Alaptörvényt is, beleértve az Alaptörvény preambulumát, beleértve minden szimbolikus jogszabályt, beleértve azokat a törekvéseket, amelyeket kodifikáltunk is, és amelyek egyértelművé teszik a szocialista-kommunista időszak diktatúrájához való viszonyunkat, az a két kormánypártnak, a Fidesznek és a KDNP-nek köszönhető.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ez az a politikai tömörülés, amely 1989 óta következetesen a kommunista diktatúra bűnei ellen szólal fel. Ma hallhattuk reggel a megemlékezésen Lezsák Sándor alelnök úrnak a kiváló összefoglalóját, ahol utalt a ’89-es eseményekre, és ahol konkrétan kiemelte Orbán Viktor miniszterelnök úrnak az akkori beszédét, amely egyébként mérföldkő volt, és ahonnan egyébként a legújabb kori parlamentáris demokráciának az alapjait, illetve alapjainak letételét számíthatjuk.
Tisztelt Képviselőtársaim! Én azt kell hogy mondjam, hogy egyetértünk azzal mindannyian, valamennyi tisztességesen gondolkodó magyar demokrata, amit Gulyás Gergely képviselőtársam múlt héten a parlamentben megfogalmazott. Nem farizeusság volt ez, ahogyan azt Novák képviselő úr mondja, ez volt az a tisztességes politikai alapállás, amit a diktatúrákat nem kettős mércével megítélő, hanem egyértelműen és határozottan elítélő demokratának képviselnie kell a magyar Országgyűlésben. Ez az, amit a Fidesz több mint két évtized óta következetesen képvisel, ez az, ami összetartja, kovászként összetartja a Fidesz-KDNP szövetségét. Ez az, ami egyértelművé teszi, hogy tisztességes magyar demokrata elítéli a diktatúrát, nem azonosul a diktatúra működtetőivel, és ez az, ami egyértelművé teszi azt, hogy számunkra a diktatúra áldozataival való szolidaritás a legfontosabb. És Gulyás Gergely képviselőtársam azt mondta itt a parlamentben, hogy nem fogadjuk el a bírósági ítéletet, hogy nem értünk egyet a bírósági ítélettel, és kérjük azt, hogy az egyébként a törvényhozó és a végrehajtó hatalomtól függetlenül működő bírói hatalom ezt valamilyen formában vizsgálja felül. Folytatódjék az eljárás, és a magyar társadalom számára, a magyar demokraták számára megnyugtató módon rendeződjék az a folyamat, amely elindult az elmúlt években.
Mi nem vitatjuk azt, hogy egyébként Szilágyi képviselő úr feljelentést tett, és azt sem gondoljuk, hogy ne tette volna ezt helyesen, sőt azt mondjuk, hogy helyesen tette, hogy feljelentést tett. De mindebből nem következik az, hogy bármilyen módon lenne joga Novák képviselő úrnak vagy bárki másnak ebben a Házban a Fidesznek és a KDNP-nek a tisztességes alapállását megkérdőjelezni. Hogy lenne joga itt Novák Elődnek arról beszélni, hogy egyébként a Fideszben ne gondolná mindenki egyöntetűen úgy, és a KDNP-ben ne gondolná mindenki egyöntetűen úgy, hogy a lehető legnagyobb határozottsággal elítéljük a kommunista diktatúrát, ahogyan egyébként elítéljük a korábbi diktatúrákat is.
A mi alapállásunk a tisztességes magyar demokraták alapállása. Ehhez ragaszkodni fogunk a következő években is. Erről az útról bennünket ilyen politikai pojáca módon, ahogy ön ezt, Novák képviselő úr ma reggel is megtette, nem lehet letéríteni. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem