KONTRÁT KÁROLY

Teljes szövegű keresés

KONTRÁT KÁROLY
KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Egy héttel ezelőtt Kósa Lajos képviselő úr napirend előtti hozzászólására válaszolva azt mondtam, hogy 53 ezer menedékkérő érkezett Magyarországra addig a napig. Most a legfrissebb adat: a mai napig 56 319 menedékkérelmet terjesztettek be Magyarországon. Tehát több mint 3 ezerrel nőtt egy hét alatt a menedékkérők száma.
De hogy mondjam a tegnapi adatot is, tegnap az elmúlt 24 órában tiltott határátlépés miatt összesen 486 főt fogtak el a határrendészek. Elmondanám, hogy milyen állampolgársággal rendelkezők ezek az elfogott határsértők, akik jogellenesen léptek Magyarországra: két fő togói, 20 fő kongói, 6 fő nigériai, 15 fő ghánai, 2 fő ugandai, 1 fő libériai, 3 fő gambiai, 1 fő mali, 1 fő tunéziai, 1 fő kameruni, 74 fő szíriai, 19 fő bangladesi, 8 fő koszovói, 1 fő bhutáni, 8 fő mianmari, 2 fő iráni, 1 fő elefántcsontparti, 1 fő indiai, 19 fő pakisztáni, 2 fő algériai, 220 fő afgán, 19 fő iraki. Tehát így néz ki a tegnapi adat.
Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Valóban azt lehet felelősen kijelenteni, hogy az illegális migrációra vonatkozó uniós szabályok nem megfelelőek, ezen sürgősen változtatni kell. Ezekkel a szabályokkal az Európai Unió nem tudja kezelni ezt a nagyon nehéz és nagyon súlyos kérdést. Elég, ha utalok a legújabb, szomszédos országokban megtett intézkedésekre. Tegnap az osztrák belügyminiszter bejelentette, hogy befagyasztották Ausztriában a menedékkérelmek feldolgozását, hogy ezzel gyakoroljanak nyomást más uniós országokra. Azt mondta a belügyminiszter asszony, hogy meg kell állítanunk az osztrák menedékexpresszt, hogy kevésbé vonzó célországgá változzunk.
Az olasz miniszterelnök, Matteo Renzi pedig azt mondta, hogy amennyiben az Európai Unióban nem a szolidaritás kerekedik felül, Olaszország saját megoldást, úgynevezett „B” tervet fog alkalmazni. A bajor tartományi pénzügyminiszter pedig azt mondta, hogy a belső határellenőrzés nélküli uniós övezet egészét felül kell vizsgálni.
Tisztelt Országgyűlés! Ezek a tények világosan jelzik, hogy nemcsak Magyarország, hanem más uniós országok is küzdenek ezzel a problémával. A magyar álláspont világos: nemzeti hatáskörbe kell adni ezt a nagyon fontos kérdést; saját jogszabályokkal, saját erőből, saját közigazgatással kell megoldani ezt a nagyon fontos és nagyon nehéz kérdést. De az Uniónak is változtatni kell, az uniós szabályokat is meg kell változtatni, szigorítani kell.
Örülök annak, hogy képviselő úr még ebben az ülésszakban javaslatot tett annak érdekében, hogy ne várjuk meg, hogy év végére bekövetkezzen az helyzet, hogy százezer menedékkérő érkezik Magyarországra, mert Magyarország nem tudja kezelni ezt a hatalmas menekültáradatot a jelenlegi szabályokkal. Úgyhogy a kormány nevében üdvözlöm ezt a kezdeményezést, és bízunk abban, hogy a parlament támogatja, hiszen ebben a nagyon fontos kérdésben határozott fellépésre és nemzeti egyetértésre van szükség, hiszen azt tapasztaljuk, hogy minden környékbeli államban ez a cél.
És valóban úgy, ahogy a képviselő úr mondta, akik Szerbián át érkeznek Magyarországra, azok Görögországban lépik át az Unió határát, onnan Macedóniába, majd Szerbiába érkeznek. Tehát ezek az emberek nincsenek kitéve életveszélynek, nem üldözik őket, sem Görögországban, sem Macedóniában, sem Szerbiában vallásuk, felekezetük, bőrszínük, egyéb más szempontok miatt. Egyszerűen az a céljuk, hogy jobb megélhetést találjanak, megélhetési bevándorlókkal van dolgunk, tisztelt hölgyeim és uraim, és úgy, ahogy a képviselő úr mondta, drasztikusan, 40-szeresére nőtt ezeknek az illegális menedékkérőknek a száma.
Tisztelt Országgyűlés! Arra kérem az Országgyűlést, hogy támogassa ezt a kezdeményezést, amit holnap tárgyalunk, támogassa a nemzeti konzultáció sikeres megvalósítását, támogassa azt, hogy egységesen, határozottan, a magyar nemzeti érdekek mentén tudjunk fellépni, és Magyarország érdekeit tudjuk képviselni ebben a nagyon fontos kérdésben. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem