IKOTITY ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

IKOTITY ISTVÁN
IKOTITY ISTVÁN (LMP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Az iskolákban tegnap volt az utolsó tanítási nap, ma megkezdődött a szünidő. A szeptemberi tanévkezdéskor még azt gondolhattuk, hogy ez egy nyugodtabb tanév lesz. Az előző ciklusban erőből átnyomtak új oktatási törvényeket, minden fontosabb, idekapcsolódó jogszabályt újraírtak. Joggal hihettük, hogy legfeljebb korrigálnak ezt-azt, de nagy változások már nem várhatóak. Felépült egy rossz rendszer, amely a korábbiakhoz képest is még jobban aláássa a társadalmi fejlődés, felemelkedés lehetőségét, gondoljunk csak az államosított iskolarendszerre, a leszállított iskolakötelezettségi korra, a túlterjeszkedő alaptantervre, a rossz minőségű állami tankönyvekre vagy a szegregáló Híd-programokra.
Az elmúlt időszakban ugyanakkor ismét olyan törvénymódosításokat fogadtak el, amelyek újra felforgatják a közoktatást, felsőoktatást. Ma mindenki elment vakációzni, de az igazán kényes kérdések csak most jönnek. Július 1-jétől ugyanis elkezdődik a profiltisztítás a közoktatásban, ami kormányzati szóhasználatban az iskolabezárások és a leépítések megfelelője. A szakképzési rendszer átalakítása kapcsán a kormány több tucat gimnázium halálos ítéletét mondja ki. Az NGM 300 szakiskolát és szakközépiskolát vesz át a KLIK-ből, ebből 80 intézményben a szakközépiskola és a gimnázium együttműködik. A jövőben ezeket a gimnáziumokat leválaszthatják és bezárhatják. Az iskolabezárások azzal fenyegetnek, hogy több járás gimnázium nélkül marad.
A gimnáziumok bezárása egyenesen vezet a felsőoktatás elsorvasztásához is, hiszen a felsőoktatásba kerülők utánpótlását vágják el. Teszik ezt mindazért, mert a diákokat a szakképzésbe akarják terelni. Kimondott cél, hogy a szakképzésben részt vevők számát húszezer fővel növeljék. Ezt csak a gimnáziumok rovására tehetik meg. Minden jel erre mutat - korábban is sokszor beszéltek már erről -, legutóbb az eltitkolt szakképzési stratégia.
Orbán Viktor fejében az a hamis elképzelés él, hogy ma egy szakma többet ér, mint egy érettségi és a továbbtanulás lehetősége. Hiába mutatják a munkaerőpiaci vagy a bérekkel kapcsolatos statisztikák éppen az ellenkezőjét ennek. A Fidesz-KDNP-kormány torz gazdaságfilozófiájának rendeli alá az oktatást. Feladták azt a célt, hogy Magyarország a magas hozzáadott értéket termelő munkavállalókkal, a magas tudással, a magas képzettségekkel, a magas bérekkel vegye fel a versenyt a világban. Lázár János múlt héten kerek perec meg is mondta: mi a nyugat-európai bérekkel versenyezni a következő húsz esztendőben nem tudunk; persze hogy nem tudnak, hiszen nem is akarnak. A külföldről ide beletelepülő, összeszerelő üzemekre alapoznak, ahol kiszolgáltatott, alacsony bérért robotoló munkavállalók dolgoznak. A bérek alacsonyan tartásával, munkajogi garanciák leépítésével akarják vonzóvá tenni Magyarországot.
Azért akarnak a gimnáziumok egy részéből szakképző intézményeket csinálni, mert nem akarják, hogy a diákok továbbtanuljanak, diplomát szerezzenek, kitörjenek. Ha ez megvalósulna, megbukna ugyanis az orbáni gazdasági modell. A 80 gimnázium bezárásával valóban sikerülne húszezer fiatal elől elvágni a gimnáziumba jutás és a későbbi továbbtanulás lehetőségét. Őket akarják a szakképzésbe terelni. Viszont a szakképzés minőségi megerősítése nélkül a szakképzők jelentős részéből pedig az összeszerelő üzemekbe vezet az út, ahol legfeljebb minimálbért adnak. (Folyamatos zaj.)
Tisztelt Ház! A Fidesz-KDNP egy dolgozói szegénységben élő, összeszerelő országot szeretne. A Lehet Más a Politika viszont a tudásalapú társadalomban, a kreatív gazdaságban hisz. Mi egyetlen gimnáziumot sem zárnánk be. Ha valahol azzal indokolnák a gimnázium bezárását, hogy ott nem megfelelő színvonalon történik az oktatás, akkor a minőség javítását lehet célul kitűzni, nem pedig az intézmény bezárását.
A Lehet Más a Politika ennek érdekében felszólítja a kormányt arra, hogy hirdessen iskolabezárási stopot. Ne zárjanak be egyetlen iskolát sem, ne zárjanak el egyetlen diákot sem a gimnáziumba kerüléstől, továbbtanulástól. Vállaljanak garanciát arra, hogy minden járásban lesz legalább egy gimnázium, hogy ne kelljen naponta több órát utazni vagy kollégiumba költözni annak, aki gimnáziumba akar járni.
A kormány képviselőjét kérdezzük: betartják-e az iskolabezárási stopot, vagy a Fidesz-KDNP-kormány is az iskolabezárások kormánya lesz. Itt és most kijelentik-e, hogy minden járásban lesz gimnázium? Megmarad-e a gimnázium Aszódon, Vácott, Mezőtúron, Nagyatádon vagy Szigetváron? Egyértelmű és őszinte válaszokat kérünk ezekre a kérdésekre. (Dr. Schmuck Erzsébet tapsol.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem