BURÁNY SÁNDOR

Teljes szövegű keresés

BURÁNY SÁNDOR
BURÁNY SÁNDOR (MSZP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Fordulatra van szükség a gazdaságpolitikában, és ezen belül fordulatra van szükség az adópolitikában is. Fordulatra van szükség, mert amikor a Fidesz 2010-ben kormányra került, akkor azonnal nekilátott az adóemelésnek. S nemcsak abban a formájában, ami közismert, hogy több mint negyven új adófélét vagy új adómértéket vezetett be, hanem abban a formájában is, hogy azonnal durván elkezdte megadóztatni a legalacsonyabb keresetűek jövedelmét.
Ez az MSZP álláspontja szerint elfogadhatatlan; elfogadhatatlan, mert sérti a társadalmi igazságosságot. Ma Magyarországon a nettó minimálbér kevesebb, mint amennyiből a hivatalos statisztikák szerint meg lehet élni, mert kevesebb, mint a létminimum. Egészen egyszerűen elképesztő az, hogy a legalacsonyabb keresetűektől, akiknek a jövedelme nem elég a boldoguláshoz, önök 16 százalékos adót szednek be, és ebből finanszírozzák például a stadionépítkezéseket. Ez egész egyszerűen elképesztő! Viszont ezzel párhuzamosan a legmagasabb jövedelműek adóját érdemben mérsékelték, a társadalmi igazságosságot pofon verve.
De ez nemcsak a társadalmi igazságosságot veszélyezteti, hanem egészségtelen a gazdaság működése szempontjából is. A magyar gazdaság versenyképességének egyik legfontosabb mutatója ugyanis az, hogy a teljes bérköltségből, a bruttó bérből és azok járulékaiból mennyit von el az állam. Magyarországon ez a mérték közel 50 százalékos, több mint 10 százalékponttal magasabb, mint a visegrádi országokban szokás. Nem véletlen, hogy a működő tőke beáramlása az elmúlt évben lényegében megállt Magyarországon.
Az MSZP követelése tehát nemcsak társadalmilag igazságos, hanem a gazdaság működése szempontjából javítja a versenyképességet, sőt, még a fogyasztást is támogatja. Támogatja, mert szomorú tény, hogy a legkevesebbet kereső családok szinte az utolsó fillérig elköltik a jövedelmüket, mert nincs más választásuk. Ha a nettó bér emelkedik ezeknél a családoknál, akkor azt szinte kizárólag fogyasztásra fogják fordítani, megtakarításra az ő esetükben sajnos nincs mód. A fogyasztás bővülésén keresztül márpedig a gazdasági növekedést belföldről lehet támogatni, hiszen a mostani gazdasági növekedés motorjai a multinacionális cégek és a stadionokat építő építőipar. A mi álláspontunk szerint a kis- és közepes vállalkozásokat nagyobb mértékben kell ebbe bevonni, ezért csökkenteni kell az ő terheiket is.
Az MSZP tehát egy olyan új adórendszert javasol, amely az alacsony keresetűek adóját mérsékli elsősorban. Szemben a mostani, a kormány által javasolt 15 százalékos kulccsal, a minimálbér 5 százalékkal, az átlagos keresetűek 10 százalékkal kellene hogy adózzanak. Ez azt jelenti, hogy több mint 10 ezer forinttal nőne egy minimálbért kereső nettó bére, és több mint 20 ezer forinttal nőne egy átlagos keresetű munkavállaló nettó bére. Mert nem a bruttó béreket, hanem a nettó béreket kell növelni az országban, azt, ami az emberek zsebében marad, azt, amiből költekezhetnek; nem a bruttó bért, ami alapvetően az állam adóit tartalmazza.
A mi javaslatunk tehát nemcsak társadalmilag igazságos, hanem a gazdaságpolitika szempontjából is kívánatos. Ez ritka együttállás. Nagyon gyakran a versenyképesség szempontjai szemben állnak a társadalmi igazságosság szempontjaival, ez most nincs így. Ha az Országgyűlés ma az adótörvények szavazásánál elfogadja az MSZP javaslatait, akkor ez jó lesz a keményen dolgozó kisembereknek, jó lesz a kis- és közepes vállalkozásoknak, és a belföldi fogyasztás élénkítésén keresztül jó lesz a gazdaság egészének is.
Ezért tisztelettel kérem a Házat, hogy a javaslatainkat érdemben megfontolni szíveskedjenek, és a mai szavazásokon támogassák elképzelésünket. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem