VOLNER JÁNOS

Teljes szövegű keresés

VOLNER JÁNOS
VOLNER JÁNOS (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Minden bizonnyal tisztában van azzal, hogy több mint százezer ember dolgozik a vagyonvédelmi ágazatban, és a vagyonvédelmi ágazatban dolgozó emberek jelentős része vagy nincs bejelentve, vagy pedig a szürkegazdaságban végzi a tevékenységét.
Ennek az áldatlan állapotnak nagyon egyszerű oka van. Nincs megállapítva jelenleg olyan garantált óradíj, amit megkap a vagyonvédelmi vállalkozás, ezért a vagyonvédelmi vállalkozást a cégek szabadon versenyeztetik a piacon. Nagyon sokszor az a helyzet, hogy ahhoz, hogy ki legyen fizetve egy vállalkozás részére legalább a munkavállaló kötelező bérminimuma, meg kellene kapnia a vagyonvédelmi vállalkozásnak olyan 1100-1200 forintos óradíjat, hogy helyettesítéssel, műszakpótlékkal, éves szabadsággal egy állandó jelenlétet a vagyonvédelmi munkahelyen biztosítani lehessen. Ahhoz, hogy ez a cég működjön, tehát a cégszerű költségek is rárakódjanak, a vagyonvédelmi kamara, illetve a kormány elfogadott számításai szerint körülbelül 1800 forintot kellene óránként leszámlázni, hogy a dolgozó is be legyen jelentve, és a cég is el tudja látni a működési kötelezettségeit ezen a területen.
Ezzel szemben az a helyzet, hogy ha bármelyik nagy multinacionális vállalathoz bemegyünk, nagyon jó eséllyel azt látjuk, hogy különböző rendkívül alacsonyan árazott szerződésekkel, 700-800 forintos óradíjakkal szerződnek le cégekkel. Ebből pedig nyilvánvalóan nem jön ki az a költség sem, amennyiért egy, a vagyonvédelmi területen foglalkoztatott biztonsági őrt foglalkoztatni lehet. Következésképp ez az ember nem lesz bejelentve, a feketegazdaságban fog ő maga is tevékenykedni és az őt foglalkoztató vállalkozás is.
(15.20)
A Jobbik azért, hogy kifehérítse az ágazatot és megoldja a munkavállalók helyzetét ezen a területen, az elmúlt ciklusban is azt javasolta a kormány részére, hogy vezessen be kötelező minimális óradíjat, hiszen ilyen módon lehet számon kérni a vállalkozásokon azt, hogy miért nem teljesítik a dolgozók bejelentését, miért nem fizetnek utánuk adót. Ez azonban csak az állami szférában foglalkoztatott vagyonvédelmi cégek esetén történt meg, a magánszféránál továbbra sem jellemző.
És itt az a kérdés, államtitkár úr, hogy önök tovább szeretnék folytatni azt a szélmalomharcot, ami jelenleg folyik, hogy rendszeresen beszámolnak különböző vagyonvédelmi vállalkozásokkal kapcsolatos eljárásokról, óriási adóhiányokról, vagy végre a kormány az érdemi cselekvést választja: előírja a cégek részére azt a kötelező minimális óradíjat, amit ki kell hogy fizessenek garantáltan a vagyonvédelmi vállalkozások részére, és ennek birtokában a cégektől számon kérhetővé teszi a befizetett adómennyiséget. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem