DR. RÉPÁSSY RÓBERT

Teljes szövegű keresés

DR. RÉPÁSSY RÓBERT
DR. RÉPÁSSY RÓBERT igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Frakcióvezető Úr! Ön a napirend előtti felszólalásának azt a címet adta, hogy „Törvénysértő törvénygyár”. A napirend előtti felszólalásának okaként a köztársasági elnök által visszaküldött törvényeket jelölte meg.
A mostani felszólalásában erről kevés szó esett, de szeretném önt tájékoztatni arról, hogy ebben az évben 72 törvényből összesen két törvény esetén élt a köztársasági elnök a vétójogával. 2010 és 2014 között pedig 859 törvényből 21 esetben élt csak a vétójogával. Ez azt jelenti, hogy 3 százaléknál kevesebb törvényt küldött vissza a köztársasági elnök. (Nagy zaj az ellenzéki frakciókban.) 2010 és 2014 között még két törvényt előzetes normakontrollra küldött. Ha csak az ön által kiválasztott szempontot nézzük, akkor azt kell mondjam, hogy az Országgyűlés alkotta törvények 97 százaléka a köztársasági elnöknek tetsző, az ő szűrőjén átment, tehát a törvények 97 százalékát az Országgyűlés a jogalkotási eljárásnak megfelelően alkotta meg.
Hozzá szeretném tenni, mint ahogyan azt ma már az Országgyűlésben többször elmondták önöknek, az ellenzéki pártoknak az illetékes tárcák államtitkárai, hogy a szóban forgó autópályadíj-rendelet egy miniszteri rendelet, tehát nem is törvényt alkot róla az Országgyűlés. Tehát az ön kifogásai, kritikái teljesen tévesen a törvényhozásra irányulnak, miközben valójában egy miniszteri rendelet szabályozza ezeket a kérdéseket. Természetesen ezért minősíthető politikai blöffnek az, hogy itt az Országgyűlés elé hozták ezt az ügyet. Hiszen leginkább a Nemzetgazdasági Minisztérium vagy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium lenne illetékes ezekben a kérdésekben.
Tisztelt Képviselő Úr! A 2010-ben megválasztott Országgyűlés a kormány javaslatára elfogadta a 2010. évi CXXXI. törvényt, amely a jogszabályok előkészítésében való társadalmi részvételről szól, az előzetes és utólagos hatásvizsgálatról pedig egy miniszteri rendelet született. Ennek a szabályait, tehát a jogalkotási törvény szabályait minden esetben betartják a minisztériumok, minden esetben egyeztetés történik a minisztériumok által előkészített jogalkotás során. Szeretném felhívni arra a figyelmét, hogy az autópályadíj ügyében szakmai egyeztetés, érdekképviseleti egyeztetés és politikai egyeztetés is történt a döntés előtt.
2014. november 21-én az NFM és szakmai szervezetek, többek között a Fuvosz és a Wáberer-csoport egyeztetett. Azután érdekképviseleti egyeztetések történtek, december 12-én a Magyar Autóklubbal, 13-án a Gépjármű-kereskedők Országos Szövetségével, a Járművezető-szakoktatók és Képzőszervek Országos Egyesületével, a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestületével, a Fuvarozók Országos Szövetségével, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületével, az úgynevezett Autós Nagykoalíció képviselőivel. 2014. december 15-én pedig egyeztetésre került sor a tárca és a fővárosi, valamint a Pest megyei, néhány érintett vidéki település polgármestereivel is. Tehát összesen legalább 20-25 szervezettel egyeztetett a kormány, mielőtt a tárca meghozta ezt a döntést.
Az önök kritikái nem jogosak, ebben a kérdésben kifejezetten sor került társadalmi egyeztetésre, sor került szakmai egyeztetésre. Ezek után döntött az Országgyűlés erről. És még engedjék meg, hogy mint miskolci országgyűlési képviselő azt mondjam, nagyon örülök annak, hogy a miskolciak nem 43 ezer forintért tudnak majd Budapestre járni évente, hanem maximum 15 ezer forintért, hiszen három megyés autópálya-matrica vásárlásával elérik majd Budapestet. Köszönöm szépen, elnök úr, a szót.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem