TÁLLAI ANDRÁS

Teljes szövegű keresés

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Nagyon fontos dolog az, hogy elemezzük azt, hogyan tudta Magyarország elérni, hogy olyan növekedést tud produkálni a magyar gazdaság, hogy az Európai Unió élvonalához tartozik, hiszen lényegében ezt Európában senki nem várta. Mi bíztunk benne, nagyon optimisták voltunk, de az, hogy az első három helyen tudjunk végezni - és ez valószínűleg év végéig egy 3,2 százalék körüli növekedéssel is így marad -, azt gondolom, mindenképpen elismerésre méltó teljesítmény.
Ennek több összetevője van nyilvánvalóan, és ez így van rendjén, ha a növekedés több lábon áll. Tehát eleve Magyarország exportteljesítménye mindig is meghatározó volt, meghatározza a beruházást, és a legfontosabb az, hogy mekkora a fogyasztás, a belső hazai fogyasztás mértéke, az emberek mennyit tudnak elfogyasztani. Nyilván, ha minél többet fogyasztanak el, ez annál jobban serkenti a növekedést, az újratermelést, tehát akkor egészséges egy gazdaság, és most már, 2014-ben Magyarországon - ahogy a képviselő úr is mondta - a kiskereskedelmi forgalom, a fogyasztás egyik meghatározója minden hónapban tudott növekedni.
Ez nagyon-nagyon fontos, hiszen ez azt jelzi, hogy az embereknek több pénzük van arra, amit magukra, a családjukra, a saját fogyasztásukra, szükségletükre költenek. Ennek valóban több összetevője van. Az egyik az eleve, hogy többen dolgoznak, hiszen 400 ezerrel többen dolgoznak, mint négy évvel ezelőtt Magyarországon, ami meghatározza, természetes, hogy növeli a belső fogyasztást.
De ennek van egy másik eleme is, amit úgy látom, most nem tudok elmondani, majd a hátralévő egy percben megpróbálom. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem