TASÓ LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

TASÓ LÁSZLÓ
TASÓ LÁSZLÓ nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Jelenlévők! Az a helyzet, valóban több alkalommal próbálták a mai napon elmondani a kormánypárti képviselők, hogy azok a válaszok, amelyekre most önök várnak, milyen körülmények között születhetnek meg. A kérdéseire válaszolva a harmadikkal kezdeném. Az Országgyűlés nem veheti el a kormány kompetenciáját, hiszen ha az Országgyűlés tárgyalta volna ma, elvette volna a kormány hatáskörébe tartozó ügyet.
A másik kérdés a 20 milliárd forintról szólt. A tervezés során természetszerűen voltak vizsgálataink, és meg kellett kalkulálni nagyjából a várható bevételeket. De ezek nyilvánvalóan nem lettek pontosak. Hiszen egy ilyen bevezetés után csak majd a használat és a tapasztalat tudja megmondani és az év vége, hogy igazából mennyi bevétel származhat belőle. De többen világossá tették, hogy a kormány szándéka nem a többletbevétel elérése volt, hanem az, hogy a magyar emberek, a közlekedők terhein könnyítsen.
Tállai államtitkár úr az imént kifejtette egyébként teljesen világosan a megyei matricarendszer előnyeit. Azt gondolom, nem kell erről hosszan beszélni. De azt megértem, és nem is lehet megnyerni azt a mérkőzést, amikor azt mondják, hogy ha nem kellett ma valamiért fizetni, holnap pedig kell, az miért kedvező valaki számára. Ezt megértettem, és tudja mindenki, hogy nem lehet kedvező e tekintetben. De azt kell elfogadnia, amit többen hangsúlyoztak, hogy a gyorsforgalmi utak is közösségi forrásokból vagy uniós költségvetésből, vagy hazai adófizetők pénzéből valósultak meg. Azt gondoljuk, hogy azonos közlekedési feltételrendszer mellett azoknak kell fizetniük, akik használják azt. A megyei matricarendszer azt segíti, hogy arányosan fizessenek az utak használatáért. Azt gondolom, hogy a Pest megyeiek számára is világos, hogy nemcsak egy útért kell fizetniük, amit használnak mindennap vagy gyakran, hanem az egész megyében lévő összes hálózatért kell fizetni annyit, mint más megyében élő embereknek.
Tehát a megyei matrica arányos tehervállalást jelent, és higgye el nekem, hogy több százezer ember örül ennek a változtatásnak. Remélem, mindenki megérti, hogy mindenkinek azonosan kell hozzájárulni a közös költségből megképzett beruházásaink fenntartásához. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem