DR. LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY

Teljes szövegű keresés

DR. LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY
DR. LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Sajnos három hete ismert az a helyzet, ami Egerben fennáll a sürgősségi osztályon, ugyanis az egri Markhot Ferenc Kórházban egyes információk szerint 6, más információk szerint 12 orvos mondott fel a sürgősségi osztályon.
(16.10)
A felmondások indokában az elmondások szerint a rossz munkakörülmények, a nem megfelelő technikai és személyi adottságok, valamint a 2010 után csökkentett létszámok állnak. Azóta az osztály csupán helyettesítéssel próbálja megoldani a fennálló helyzetet, melynek problémája, hogy a belgyógyászati, illetve sebészeti, gyermekgyógyászati szakvizsgával rendelkező orvosok is el tudják látni és elláthatják azt az ügyeleti feladatot, amelyet sürgősségi szakorvosoknak kellene ellátniuk. További probléma, hogy jelenleg a 4-5 orvos helyett egy, illetve egy szakorvos és egy rezidens orvos látja el az ügyeletet.
Sajnos az eset mutatja, hogy precedens lett az egri ügy, az egri hiány és az egri sürgősségi orvosoknak a felmondása, ugyanis ilyen még az országban eddig nem történt. Úgy tűnik, hogy látszólag a kórház vezetése és az intézményvezetők a helyzet magaslatán állnak, és látszólag nem érdekli őket a megoldás, ugyanis azt mondják, hogy nem jelent többletterhelést sem a dolgozóknak, sem az állománynak a jelenlegi helyzet.
Elmondta a főigazgató, illetve a tiszti főorvos is, hogy nincs veszélyben az ellátás. Ezzel szemben, aki kicsit is járatos a sürgősségi ellátásban, az pontosan látja, hogy ez nem megnyugtató válasz. Méghozzá azért nem megnyugtató, hiszen a betegjogi képviselő mondta el saját maga, hogy a környező kórházakból, környező rendelőintézetekből sokkal kevesebb, szám szerint 30-40 százalékkal kevesebb panaszt kapott az ellátó intézményekre, mint magára az egri kórházra és magára az egri sürgősségi osztályra, tehát jól mutatja, hogy a betegek is kezdenek elfordulni az osztálytól.
De a probléma nem egyedül Eger problémája. Ugyanilyen problémával küzdenek azok a nagyobb ellátási területtel rendelkező kórházak, mint Gyula, Kaposvár, Miskolc, és ugyanezekbe a helyzetekbe kerülhetnek ezek a kórházak, hisz orvoshiány, sőt lassan a jogszabályi változtatások miatt rezidenshiány is felléphet ezeken a településeken. A másik probléma, hogy az életpályamodell még mindig nem került kialakításra. A megoldás pontosan ezekben állna, így hát kérem a kormányt, hogy ezekre fektessen figyelmet.
És kérem öntől, államtitkár úr, hogy a hallottak fényében, legyen szíves, magyarázza el, pontosan mi folyik az egri kórházban. Érzi-e már a súlyát, hogy nem lehet tovább halogatni az orvosi fizetések rendezését és a komplex életpályamodell bevezetését? Hány Egernek kell megtörténnie akár sürgősségi ellátás területén, akár az egész osztályok működtetésében, hogy észbe kapjanak, államtitkár úr? Várom megtisztelő válaszát. (Taps a Jobbik soraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem