TÓBIÁS JÓZSEF

Teljes szövegű keresés

TÓBIÁS JÓZSEF
TÓBIÁS JÓZSEF (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Ötödik éve ígéri a Fidesz és a KDNP, hogy megalkotja a családi csődvédelem szabályait. Önök öt éve arról beszélnek, amiről az imént éppen Harrach Péter frakcióvezető úr beszélt. 2009 óta önök arról beszélnek, hogy egyszer majd be fogják nyújtani a családi csődvédelemről szóló törvényt. Ez a mai napig nem történt meg. Önök beszélnek, de ebben az értelemben nem cselekednek.
Pedig a megalkotása ennek a törvénynek soha nem volt olyan aktuális, mint ma. Mert, tisztelt képviselőtársaim, attól, hogy április 6-án volt egy választás, az politikailag lehet, hogy elrendezte a mai üléssorokat, de nem rendezte el a társadalmi problémákat. Ugyanúgy ma családok százezrei fizetnek évente 100 ezer forintot az állam kasszájába Európa legmagasabb áfájával, az orbáni adókkal, a csipszadóval, a telefonadóval és társaival. Több százezer család nem tudja fizetni a számláját, 1,4 millió ember nem tud megfelelő fűtésű lakásban lakni. Több százezer devizahiteles család fizeti elviselhetetlenül magasan a törlesztőrészleteket. 20 százalékkal gyengébb ma a forint a devizához képest, mint 2010-ben volt.
Önök, tisztelt képviselőtársaim, ahelyett, hogy valódi megoldásokat nyújtanának a családok eladósodottságának a kezelésére, hogy érdemi segítségeket nyújtanának az önhibájukon kívül bajba került devizahiteleseknek, megint csak ideiglenesen, tüneti kezeléssel álltak elő a benyújtott törvényjavaslatukkal, egyébként pedig tétlenül várnak - hol a szabadságharc? - arra, hogy Brüsszelben mit döntenek, hol várnak arra, hogy a Kúria mit dönt, miközben a megoldás öt éve az asztalukon van. Az önök állítása szerint is, a Ház iromány-nyilvántartójában egyértelmű, az elmúlt négy évben négyszer nyújtotta be a Magyar Szocialista Párt a magáncsőd intézményéről szóló törvényjavaslatát, amely pontosan azoknak segít, akik átfogó módon, önhibájukon kívül, munkahelyük elvesztésével, úgymond jövedelmük radikális visszaesésével kerültek abba a helyzetbe, hogy képtelenek az eddigi megállapított szinten finanszírozni az adósságaikat.
A magáncsőd intézményének bevezetése a hitelező jóindulatán múlóan a mai napig úgy dől el, hogy azon áll vagy bukik az adós jövedelme, családja, egzisztenciája, hogy az, akinek tartozik, milyen szándékkal viszonyul az adósság rendezéséhez. Az a javaslat, amely a mai napon is az Országgyűlés előtt van, nagyobb esélyt nyújt a megegyezésre az adós és a hitelező között, de úgy, hogy biztosítja az adós és családja számára az újrakezdés lehetőségét, visszatérését - elsősorban adófizető állampolgárként is - a jelenlegi rendszerbe.
(13.30)
Az adósságrendezési eljárás bevezetésének pontosan az a célja, hogy megkapaszkodhassanak ezek az emberek, ezek a családok, ne legyenek földönfutók, és ne legyenek a fedélnélküli-társadalom táborát növelő tagjai.
Tisztelt Képviselőtársaim! Önök az elmúlt hetekben, napokban többször beszéltek arról, hogy a rendszerváltás befejezettnek tekinthető - mondta a köztársasági elnök, mondta a miniszterelnök, elhangzott e Ház falai között is. Szeretném mondani, hogy attól, hogy a politikai rendszerváltást önök befejezettnek tekintik, adósak vagyunk mindannyian a társadalmi rendszerváltás befejezésével, és egyetlenegy pillanatra sem lehet olyan fennhéjázó módon arról beszélni, hogy valamit már befejeztünk, ha csak magukat fejezték be.
Ma négymillió ember vár arra, hogy a társadalmi rendszerváltás is befejeződjék, és lehet, hogy nem az egyedüli és a legüdvözítőbb megoldás a magáncsőd intézménye, de egy része, egy nagyon fontos része annak a komplex megoldásnak, amellyel e Ház falai között az elmúlt négy évben többször vitatkoztunk.
Eljött tehát a cselekvés ideje, és arra kérem önöket, hogy vegyék tárgysorozatba és vegye napirendjére a Ház - még akár a mostani moratórium törvényével megegyező módon -, hogy kialakulhasson egy közös kompromisszumos javaslat azok érdekében, akik április 6-a után is azt várják e Ház falai között a többségtől, hogy érdemi intézkedésekkel, hathatós segítséggel legyenek az érintettek irányában.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem