NÉMETH ZSOLT

Teljes szövegű keresés

NÉMETH ZSOLT
NÉMETH ZSOLT külügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Ami Pásztor István esetét illeti, engedjék meg, hogy idézzem Áder János köztársasági elnök úr nyilatkozatát: „Magukról megfeledkezett és önmagukból kifordult honfitársaim helyett megkövetem Pásztor Istvánt és minden vajdasági magyar honfitársunkat.”
Tisztelt Országgyűlés! Szeretnék csatlakozni, a magyar kormány és talán a Magyar Országgyűlés nevében is mondhatom azt, hogy a köztársasági elnök úr a szívünkből beszélt. Pásztor István egy olyan személyisége a határon túli magyar politikának, aki az elmúlt években bizonyította hazafiságát, magyarságát. Bizonyította azt, hogy a magyar-szerb megbékélésért az elmúlt években talán senki nem tett annyit, mint ő. Bizonyította a kiemelkedően magas honosítási arányszámmal, hogy ő micsoda hazafi. És bízunk abban, hogy a szerb kormány koalíciós tagjaként az elkövetkezendő időszakban is tud érdemben tenni. Támogatjuk az ő tevékenységét. Nekünk pedig az a feladatunk, hogy elítéljük az ilyen megnyilvánulásokat, és megteremtsük azokat a feltételeket, mind politikai, mind pedig jogi feltételeket annak érdekében, hogy ez ne fordulhasson elő sem a Magyar Országgyűlésben, sem a Magyar Országgyűlés környezetében még egyszer. Szeretném ugyanakkor üdvözölni azt, hogy rendőrség őrizetbe vette az egyik elkövetőt garázdaság bűntette gyanújával.
Ami pedig a lejáratás válfajait illeti, tisztelt frakcióvezető úr, teljes mértékben egyetértek önnel. Valóban, itt van a lejáratásnak egy baloldali és van egy jobboldali válfaja, és nekünk május 25-én erre a helyzetre, úgy gondolom, egyértelmű választ kell adni. Ez pedig a minél nagyobb arányú részvétel lehet a május 25-ei európai parlamenti választáson. Hiszen ha van egy erős magyar érdekképviselet Brüsszelben, akkor nem a lejáratásé lesz a főszerep, sem a baloldali, sem a jobboldali lejáratásé, hanem megteremthetjük azt a fajta elismerést, tekintélyt és tiszteletet Magyarországnak, amit egyébként joggal várhatunk el.
Segít bennünket abban, hogy egy erős magyar listával rendelkezzünk, hogy ez a lista egy nemzeti lista. Van rajta kárpátaljai, van rajta délvidéki, van rajta erdélyi és van rajta felvidéki ember is. Bízunk abban, hogy ezzel az erős érdekképviselettel a Néppártot fogjuk tudni erősíteni, azt a szervezetet, azt az intézményt az Európai Parlamentben, amely éles versenyben áll, hogy megszerezze most az Európai Parlamentben a többséget. Az Európai Néppárt nagyon nehéz időszakban volt Magyarország hűséges szövetségese. De talán ennél is fontosabb, hogy az elkövetkezendő években mélyreható viták lesznek Európa jövőjéről az Európai Parlamentben, és nagyon nem mindegy, hogy mely erő vezetésével fog a jövő Európája kialakulni.
Ezért nekünk az Európai Néppárt eredményéhez is hozzá kell tennünk a magunkét, és talán megtapasztalhattuk most, a magyarországi választáson, és az európai parlamentin is megtapasztalhatjuk, hogy nagyon kevésen múlhat az, hogy átbillen a Néppárt javára a győzelem. Mert nekünk, tisztelt Ház, tisztelt Országgyűlés, képviselőtársaim, igenis számít Európa jövője. Mert mi nem az Európai Unión kívül képzeljük el a jövőnket. Lehet, hogy volt nagyon sok vitánk az elmúlt években az Európai Unióval, lesz is feltehetőleg; ezért is fontos, hogy erős képviselettel rendelkezzünk. Ugyanakkor az, hogy miként fog alakulni ennek a közösségnek a jövője, meghatározó módon érint bennünket. Mert mi az Európai Unió keretei között képzeljük el Magyarország és a magyarság jövőjét, érdekeinek érvényesítését.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem